EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия банкрутира след две години?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия банкрутира след две години?

mail16:00 | 10.10.2013прегледи 667 коментарикоментари 0


Сърбия ще банкрутира след две години, ако не приеме новите икономически мерки, които не са леки, предупреди министърът на финансите Лазар Кръстич, цитиран от сръбските агенции. Той каза, че от 2008 г. не са предприемани достатъчно смели политически и икономически мерки, за да се сложи ред в икономиката. Министърът съобщи, че дефицитът в бюджета на Сърбия е 4,7%, а според оценките на Международния валутен фонд /МВФ/ стига и до 8%. Според Кръстич икономическата и фискалната политика в Сърбия от 2008 г. е най-меко казано "безотговорна и непрозрачна". От 2009 г. имаме хроничен дефицит и сме единствената страна в Европа, която не успя да го намали, заяви Кръстич. Той посочи още, че 28% от бюджета на Сърбия отиват за пенсии, а 27% - за заплати в държавния сектор. Правителството не възнамерява да намалява пенсиите засега, добави сръбският финансов министър.

Министърът на финансите на Сърбия Лазар Кръстич заяви още, че от 2014 г. заплатите в държавния сектор, надхвърлящи 60 000 динара, ще бъдат намалени с 20%, а тези над 100 000 динара - с 25%, предаде Танюг. /едно евро е равно на 114 динара според днешния курс/. На заседание на правителството Кръстич каза, че това не е идеална мярка, но е справедлива, ако бъдете изправени пред алтернативата всички заплати в държавния сектор да бъдат намалени. По думите му се очаква да бъдат спестени от 100 до 150 милиона евро /около 0,3 процента от БВП/, което зависи от оценката за броя на работещите в държавния сектор и държавната администрация. Министърът изтъкна, че заплатите в държавния сектор са с 30 до 35 процента по-високи от тези в частния сектор.
Лазар Кръстич обеща най-ниската ставка на данък добавена стойност /ДДС/ да бъде увеличена от 8 на 10 процента за продуктите, които не са от жизненоважно значение. Той каза, че ще се води борба със сивата икономика, ще бъдат въведени единни електронни образци, онлайн контрол на фискалните сметки, ще бъде засилен контролът на терена и ще се извърши основна реорганизация на Данъчното управление. С увеличаването на ДДС от 8 на 10 процента средната потребителска кошница, която сега е 65 000 динара, ще се увеличи с 450 динара, посочи министърът. Той каза, че с въвеждането на тези мерки годишно би трябвало да се осигурят около 200 милиона евро, докато още около 150 милиона евро ще бъдат осигурени чрез борбата със сивата икономика, контрабандата и нелегалната продажба на тютюневи изделия
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg