EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия - 10- годишен договор с "Газпром"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия - 10- годишен договор с "Газпром"

mail10:20 | 21.12.2011прегледи 690 коментарикоментари 0


Сърбия ще подпише в четвъртък десетгодишно споразумение с "Газпром", което ще циментира нарастващата й зависимост от руски газ, но също ще позиционира страната благоприятно като център за енергийни доставки за Югоизточна Европа, съобщава  Financial Times. Новият договор е за цените на природния газ и изграждането на газови електроцентрали и допълнителни газохранилища, заяви Душан Баятович, шеф на държавния газов дистрибутор "Сърбиягаз".
Последното развитие на руско-сръбското енергийно сътрудничество, което произлиза от стратегическия договор на високо равнище, подписан в Москва преди три години, последва други инфраструктурни решения между традиционните съюзници.
Двете страни са във финалната фаза на преговори за заем от Русия на стойност 800 милиона долара за модернизация на сръбските железници. Споразумението ще гарантира договори с дъщерни фирми на Руски железници и покупката на произведени в Русия локомотиви. В същото време "Согаз", застрахователна дъщерна фирма на "Газпром", неотдавна получи лиценз да създаде застрахователна компания в Сърбия.
Те се опитват да защитят своите собствени интереси, особено енергийните интереси тук, заяви служител от сръбска застрахователна компания. Вероятно те възнамеряват да се наложат като застраховател на руските тръбопроводи в региона, каза застрахователят. "Согаз" има също присъствие в България, Румъния и Унгария. Тези страни, заедно със Сърбия, формират основния път на планирания газопровод Южен поток , който ще доставя руски газ в ЕС, посочва Financial Times.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147