EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбите ще плащат повече за хляб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбите ще плащат повече за хляб

mail13:40 | 30.07.2010прегледи 781 коментарикоментари 0


Заради нарастването на цената на пшеницата след тазгодишната жътва, някои мелници в Сърбия през последните няколко дни коригираха  с 10 до 33 процента  цената на едро на брашното, пише днес белградският вестник  "Блиц".  Стойността на пшеницата на пазара продължава да варира и както се оценява, ще продължава да расте, пише изданието. 
А това ще означава нов скок  на цените на брашното, но и на хляба, закуските , макаронените изделия и сладкарските продукти, посочва "Блиц".
Хлебопекарите в Сърбия заявяват, че  заради нарастването на цената на горивата и заради курса на еврото, цената на  един  хляб може  да скочи на 45 до 50 динара, пише изданието.  През изминалите няколко дни брашното от тип Т500  поскъпна с 10 до 33 процента, а неговата цена на едро сега се движи от 18 до 25 динара за килограм, пише в. "Блиц".
В същото време сръбската национална валута днес регистрира пореден спад спрямо еврото и то с 0,25 процента и  официалният среден курс достигна 106,22 динара за едно евро, което е  исторически най-ниската стойност  на  сръбската валута  по отношение на европейската, съобщи МИА.
Понижението е въпреки реализираната вчера продажба от сръбската Народна банка на 20 милиона евро  на валутния пазар, за да смекчи  прекомерните дневни колебания  на курса.
От началото на годината централната банка на Сърбия  е продала общо  1,647 милиарда евро, включвайки и вчерашната интервенция.
В Народната банка на Сърбия вчера пое длъжността  се новият управител на  банката Деян Шошкич. Той   изтъкна, че един от неговите приоритети  ще бъде засилването на доверието  в динара.  Очакват ни  многобройни предизвикателства  като промяна на икономическата структура, укрепване на  износа, заяви Шошкич.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg