EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съкращения в "Бургаски корабостроителници"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкращения в "Бургаски корабостроителници"

mail12:45 | 11.12.2013прегледи 1281 коментарикоментари 0


Съкратени са всички работници в бургаската корабостроителница, като не са били връчени предизвестия за съкращения, съобщи пред "Фокус" бившият директор „Финанси и маркетинг" в бургаската корабостроителница Веселин Кабов.
Новото ръководство, в лицето на новия изпълнителен директор Деян Маринов е освободил прокуриста на завода и са обяснили, че завода ще продължи да работи, може и не под същата форма.
Поради неизплатени възнаграждения работниците са стачкували, но новото ръководство е казало, че ангажименти за стари заплати няма.
Въпреки че е била открита нова сметка, достатъчна за изплащането на поне една заплата, на 5 декември са връчени на целия завод заповеди за освобождаване.
Според Касабов заповедта е лесно атакуема в съда, защото е записано само „поради съкращение в щата", но напрактика се закрива цялото предприятие.
"Или ще остане кухо предприятие, за да няма кой да предявява претенции към него. Има доста дела, задължения към НАП, към бюджета, неплатени местни данъци и такси. Сега мисля, че ще регистрират ново дружество, към края на година и може би в началото на годината ще започнат да назначават част от хората, неизрядни са, защото при едни такива масови съкращения задължително се се съобщава на НОИ, Инспекцията по труда", обясни той.
Отделно, около 18 човека са трудоустроените в завода. Те са на специален режим. Също така в заповедите не пише нищо за обезщетение, неизползван отпуск, за неспазен срок на предизвестие от страна на работодателя, неизплатени стари заплати. Дори са освободени хора, които са в болнични.
Голяма част от колектива имат неизплатени заплати от 2009 - 2010 година. По неговите думи, има работници със заеми и съдия-изпълнители ги притискат.

През последните дни, масово съкратените от „Бургаски корабостроителници” се регистрират в бюрото по труда в Бургас. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на бюрото Златомира Гаджерукова. Тя бе категорична, че при тях не е постъпвало изискуемото по Закон предупреждение за предстоящи масови съкращения в завода. „Нямаме официална информация, дали е масово уволнението на лицата или не. По принцип, съгласно изискванията на Закона и Кодекса на труда трябва в едномесечен срок от извършване на масовото уволнение да бъдем уведомени. До момента, официална информация в „Бюрото по труда” не е постъпвала. Към момента, са регистрирани доста хора в рамките на седем-осем дни. Това са около 85 души. Имат право на регистрация и се ползват от всички права като безработни лица. Ще имат право да се регистрират и в НОИ”, каза Гаджерукова. На въпрос, какви ще са санкциите за новия собственик на завода, който е извършил неправомерно масови уволнения Гаджерукова каза, че това не е в техните компетенции и проверките се извършват от Инспекцията по труда.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg