EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създадоха Асоциация на биопчеларите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създадоха Асоциация на биопчеларите

mail16:15 | 19.09.2017прегледи 10498 коментарикоментари 0


Водещи преработватели на био мед у нас се обединиха, като сформираха Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти. Новоучредената браншова организация ще защитава интересите на българските биопчелари на национално и европейско ниво, като работи за създаването на благоприятни условия за производство и реализацията на родната пчелна продукция.

Асоциацията ще се бори за достойна цена на българския биомед на европейските пазари, затвърждавайки репутацията на страната ни като сериозен производител на висококачествен биомед в Европа. Ще насърчава българските пчелари да се сертифицират като биологични производители и ще провежда информационни кампании относно документацията и правилата по регистриране на биопчелините. Организацията ще фокусира усилията си в прилагането на европейските стандарти и практики в областта на биологичното пчеларство и преработката на биологични пчелни продукти.

Асоциацията на преработватели на биологични пчелни продукти обединява най-големите компании, търгуващи с пчелни продукти у нас и изкупуващи над 90% от добива на био мед в страната.

„Учредяването на Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти е важен момент за българския пчеларски сектор и сериозна заявка за консолидиране на отрасъла. Наша основна мисия ще бъде подобряване условията за субсидиране в подкрепа на биологичните пчелари от една страна, а от друга -  поддържането на стриктен контрол и усъвършенстване на качеството на меда, в тясно сътрудничество със сертифициращите органи в България. Идеята ни е да се изработи и въведе обща браншова политика по отношение на правилата за работа, касаещи производството, преработката и експорта на биологичен пчелен мед и всички съпътстващи дейности свързани с биологичното пчеларство.“, заяви председателят на асоциацията Владимир Русев, който е председател и на Полско-българската търговска камара във Варшава.

Русев вярва, че постоянният контакт и комуникация между производители и преработватели у нас, доброто партньорство, подчинено на принципите на пазарната икономика, ще затвърди представителността на българските пчелари на европейския пазар. Убеден е, че през следващите няколко години биологичното пчеларство в страната би следвало да застигне и дори задмине конвенционалното по брой пчелни семейства и добив. Както и че биологичният пчелен мед е добра алтернатива за българския пазар, предвид световните пазарни тенденции и фактът, че производството на пчелен мед надхвърля многократно възможностите на вътрешния пазар.

България е сред най-благоприятните региони в Европа за добив на биомед, а биологичният пазар на мед пряко зависи от природните условия. У нас се добиват определени видове пчелен мед- акация, липа, кориандър, които са уникални и търсени на европейските пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg