EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдебната реформа буксува

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдебната реформа буксува

mail12:45 | 11.05.2012прегледи 385 коментарикоментари 0


Съдебната реформа буксува. Опитите тя да бъде продължавана от нереформаторски малцинства, изключващи реалното участие на българските съдии, прокурори и изследователи, не е в интерес на никого. Това каза председателят на УС на Фондацията за развитие на правосъдието Ива Пушкарова в предаването "Преди всички" по повод на изследване, който ще бъде представено днес на форума "Съдебната власт- между правото и фактите".
Такова изследване се прави за първи път в Европа. То представлява не просто опит да се погледне към човека в съдебната власт, а от страната на съдебната власт да се измерят всички обществени ефекти, които реформата има върху нея. Да се види какъв е профилът на съвременния съдия и прокурор, как той преживява своята работа, с какви предизвикателства се бори, каква е ценностната система, защото за да се реформира една система трябва да се атакува преди всичко нейният човешки фактор. Той не може да бъде обект на реформата. Той задължително трябва да бъде включен в нея като активен участник, каза Пушкарова.
Българският съдия и прокурор не се чувства подкрепян от своята система, не се чувства разбран, не вярва, че системата, в която работи подкрепя почтеността, възнаграждава усилията за почтено правораздаване и за компетентно правораздаване, ценностно е объркан за това какви са критериите за професионален растеж. Това е един човек, който от една страна е гневен на статуквото, а от друга страна е твърде песимистично настроен към развитието на съдебната система, обясни тя.
Пушкарова заяви, че няма гняв към обществото от страна на съдиите и прокурорите. Масовото усещане е за изолация от съдебната реформа, желание за включване, желание за изговаряне на неприятни тайни на професията, за мобилизиране на подкрепа за позитивните процеси в системата, тъй като далеч невярна е представа, че в българската съдебна система работят хора, които са лениви, некомпетентни, корумпирани, враждебни и затворени, обясни тя.
Според Пушкарова, докладите на Европейската комисия имат противоречив ефект върху магистратите: По отношение на съдържанието на политическите доклади има известни съмнения, тъй като очевидно те отново са повлияни от разговорите, които съдебната система осъществява с ЕК, които отново са повлияни от нереформистки малцинства.
Новото е, че съдиите и прокурорите не изглеждат склонни да продължават да търпят това положение. Вече има осъзната отговорност, че включването е въпрос на активност на самите магистрати, като професионални гилдии. Проблемът, който на тях им пречи и прави нечуваеми мнозинствата е липсата все още на консолидирана и ясна професионална идентичност. Това са професионални общности, които все още се борят са консолидация и включването им е процес, който подпомага тяхната професионална идентичност. На този процес доста му се пречи и магистратите се борят с целия арсенал от пречки. Пречи, ако искате, състоянието на цялата система, заяви Пушкарова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163