EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Супер Бургас: Морската гара готова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер Бургас: Морската гара готова

mail08:15 | 05.10.2013прегледи 4940 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Открита е новата морска гара в Бургас, която е първа стъпка в реализирането на мащабния проект „Супер Бургас – зона за обществен достъп”. Той предвижда обособяване на пасажерски терминал, отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежния промишлен район в атрактивна зона за отдих. „Супер – Бургас” e първият интермодален транспортен проект в България с национално значение. Той е свързан с реорганизация на съществуващите пространства в пристанище Бургас и обединяването на три вида транспорт – морски, автомобилен и ж.п. транспорт.
zoom_ssszoom_sss
Супер Бургас
Обща стойност на проекта: 730 148,40 лв.
ЕФРР: 521 169,00 лв.
Национално съфинансиране: 91 971,00 лв.
Собствени средства: 117 008,40 лв.

Проектиране и строително-монтажните работи - Консорциум „Техномашпрогрес ТВП“

Общата стойност на средствата, които ДП „Пристанищна инфраструктура” инвестира в международната морска гара в Бургас възлизат на 3 298 000 лв. и са планирани в годишната програма на дружеството, утвърдена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Морската гара свързва с останалата част от територията на бъдещия пасажерски терминал чрез новопроектирана улица, която преминава успоредно по протежението на вълнолома. Цялостното архитектурно решение предвижда подходящи места за таксиметрови стоянки и за спиране и престой на туристически автобуси, изграждане тротоарна и алейна мрежа.
zoom_sss
В планировката на Морската гара са отчетени очакванията за приставане на най-големите круизни кораби със средно 3000 пасажери на борда. Първият от тях се очаква да акостира пред новата морска гара на 5 октомври 2013 г. Пространственото разпределение е съобразено с изискванията за извършване на гранични проверки на лицата, преминаващи държавната граница на Република България в съответствие с Регламент (ЕО) № 562/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 година за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници). Отчетено е и желаниeто извън основната си функция сградата на Международната морска гара да може да предоставя възможности за развиване на други публични функции (организиране на изложения, културни събития и прояви).
zoom_sss
ДП „Пристанищна инфраструктура” ще прехвърли обекта международна морска гара – Бургас за експлоатация на пристанищния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД.
zoom_sss

А ето как изглеждаше пристанището преди:

zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg