EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Судан строи АЕЦ до 10 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Судан строи АЕЦ до 10 години

mail11:20 | 23.08.2010прегледи 633 коментарикоментари 0


Судан планира да построи първия си атомен реактор и електроцентрала до 2020 г. Те ще бъдат за мирни нужди с цел производство на електроенергия, предаде държавната информационна агенция СУНА, цитирана от Reuters.
Генералният директор на Суданската агенция за атомна енергия Мохамед Ахмед Хасан ел Тайеб съобщил, че правителството започнало да прави планове за развиване на атомна енергетика в началото на тази година. Проектът е координиран с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), като нейна делегация ще
посети страната тази седмица.
Судан е член на МААЕ от 1958 г. и има право да развива своя ядрена програма с нейна помощ, отбелязва Reuters. Страната обаче поддържа близки политически и икономически връзки с Иран, който е въвлечен в спор със Съединените щати и техните съюзници заради ядрената си програма.
Судан успя да увеличи добива на петрол до 470 хиляди барела на ден. Той освен това построи язовири на реките Бели и Сини Нил, които се вливат една в друга на негова територия, с цел производство на електроенергия.
Големи части от Судан обаче остават без редовно електрозахранване. Наред с това суданската икономика е в тежко положение заради наложените през 1997 г. от Съединените щати на страната санкции и в резултат на десетилетията на конфликт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg