EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стрес-тестове в пет хърватски банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стрес-тестове в пет хърватски банки

mail17:45 | 09.08.2019прегледи 1326 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) започва стрес тестове в пет хърватски банки заради желанието на страната да се присъедини към валутно - курсовия механизъм ERM II, предаде "Ройтерс".

Влизането в тясно сътрудничество с Банковия съюз е условието, което e поставено пред Хърватия, по пътя към т.нар. "чакалня на еврозоната".

Петте хърватски банки ще бъдат оценени върху данните до 30 юни тази година, а оценката на качеството на активите им и стрес тестовете ще започне през септември и ще завършат през май догодина. Това е процедура, изисквана от Европейската централна банка (ЕЦБ), за присъединяване към Банковия съюз, а оттам и към механизма, предхождащ еврозоната.

Хърватия изпрати писмо, с което заявява намерение да започне подготовка за ERM II. През лятото от Брюксел дойде позитивен сигнал за Хърватия, че до една година - т.е. до следващото лято, страната може да е част от валутно - курсовия механизъм, а очакванията на хърватските власти са за влизане в еврозоната през 2024 година.

Припомняме, че Кристин Лагард беше номинирана ма 2 юли за поста ръководител на ЕЦБ. 63-годишната Лагард е бивш френски финансов министър, който през 2011 г. стана първата жена, която оглави базирания във Вашингтон Международен валутен фонд. Тя изигра важна роля в осигуряването на спасителни мерки за икономиките в Европа, особено в Гърция, след финансовата криза от 2008 г. Преди това Лагард е работила и в частния сектор като адвокат по антитръстови въпроси, ставайки партньор и след това първата жена председател на базираната в Чикаго адвокатска кантора Baker McKenzie.

"Очаква се Лагард да се облегне в широка степен на паричната политика, като същевременно принуди фискалните власти да играят по-активна роля в насърчаването на растежа в еврозоната“, заяви Кришна Гуха, ръководител на стратегиите за глобална политика и централни банки в Evercore ISI.

"Смятаме, че ще подкрепи това, което очакваме, да бъде последната голяма подкрепа на Драги през септември: облекчаващ пакет, който включва намаление на лихвените проценти с 10-15 базисни пункта и нова програма за количествени облекчения за около 30 млрд. евро на месец", казва още Гуха.

"Лагард бeшe избpaнa, зaщoтo пoe бeзcпopнaтa pъĸoвoднa poля в MBФ и cмятaм, чe вceĸи, ĸoйтo мoжe дa ce cпpaви c тoвa, мoжe дa oглaви и EЦБ", ĸoмeнтиpa гepмaнcĸият ĸaнцлep Aнгeлa Mepĸeл.

Oт cвoя cтpaнa фpeнcĸият пpeзидeнт Eмaнюeл Maĸpoн зaяви, чe Лaгapд пpитeжaвa ĸaчecтвaтa и ĸoмпeтeнтнocттa, зa дa pъĸoвoди цeнтpaлнaтa бaнĸa, a cъщo тaĸa имa дoвepиeтo нa пaзapитe.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg