EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Страх обхваща еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Страх обхваща еврозоната

mail18:46 | 11.07.2011прегледи 1184 коментарикоментари 0


Безпокойството от разпространение на дълговата криза нараства сред страните от еврозоната, след като Италия на свой ред изпита сътресения на пазарите, предаде Франс прес. Мнозина от финансовите министри призоваха за бързи мерки за  стабилизиране на положението."Видяхме напрежение на финансовите пазари в различни страни (от еврозоната), може би малко повече в Италия в сравнение с
другаде, но сме свидетели на напрежение в цялата еврозона, така че трябва да намерим решение", заяви белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс.
Според испанската министърка на финансите Елена Салгадо "сега сме изправени пред нещо по „систематично" от единичния случай с Гърция и то "засяга цялата еврозона". Гръцкият й колега Евангелос Венизелос също призова европейците да сложат край на бавенето на средствата за справяне с кризата, която продължава вече година и половина. Разногласията в ЕС са за съставяне на нов план за обещаната помощ на Гърция на стойност колкото първия план от 110 милиарда евро, одобрен миналата година. Рейндерс подчерта, че сега трябва да се съставят основните очертания на участие на частния сектор. Германия, Холандия и Финландия поставят това условие за деблокирането на нови заеми. Други, сред които Европейската централна банка (ЕЦБ), са много по-резервирани, тъй като се опасяват, че това може да засили нервността на пазарите и да предизвика феномен на разпространение към други страни.
Международната рейтингова агенция Standard and Poor's предупреди миналата седмица, че при изпълнение на плана за ролоувър на задълженията на Гърция, предложен от френските банки, може да се приеме, че страната е в ефективен дефолт. На днешната среща на Еврогрупата обаче не се очакват решения за новия спасителен пакет за Гърция и преговорите, изглежда, ще бъдат отложени за септември, отбелязва Асошиейтед прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg