EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Столичното метро с асансьори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Столичното метро с асансьори

mail15:30 | 07.03.2013прегледи 778 коментарикоментари 0


От днес са въведени в експлоатация асансьори за достъпност от терена до пероните на метростанциите ”Сливница”, „Западен парк” и „Константин Величков”. Кметът на София Йорданка Фандъкова направи инспекция завършените съоръжения в присъствието на изп.-директор на „Метрополитен” инж.Стоян Братоев. Лично провери изграденото ново съоръжение на метростанция „Константин Величков” и заместник-кмета на София Албена Атанасова.
Със завършването на новите шест асансьори станции на софийското метро имат осигурен достъп с асансьорли за хора с увреждане или трудноподвижни хора. От тях 7 метростанции имат подобен достъп на един от входовете, а останалите 20 на повече от един вход.
В света едва около 10% от метрополитените имат достъпност с асансьори или рампи на всички метростанции, като масовата практика в тези случаи е с асансьори да се оборудва по един вход (обикновено най-натоварения) и по изключение на възлови станции повече от един вход. Около 30% от метрополитените имат частична достъпност с подобни съоръжения на отделни метростанции. Подобни са метрото в Лондон (около 28% от станциите), метрото в Париж (около 18% от станциите), Виена (около 40% от станциите), метрото в Токио (около 20% от станциите) и други. Над 60% от метрополитените нямат достъпност до метростанциите с асансьори или рампи.
Всички метростанции на метрото в София с изключение на западния радиус на първата линия са изградени с асансьори за достъпност от терена до входните вестибюли и от тях до пероните едновременно със строителството на станциите. При изграждането на метростанциите от западния метрорадиус от МС ”Сердика” до МС ”Сливница” преди 2000г. не е имало изискване за асансьори или рампи и такива не са били изградени. Впоследствие, след съответни укрепвания и реконструкции в зоните на съоръженията са монтирани специални повдигателни съоръжения от нивото перона до нивото на единия вестибюл и от него до нивото на терена на един входове на метростанциите.
През есента на 2012г е започнато изпълнението на по два асансьора на последните три метростанции: „Сливница”, „Западен парк” и „Константин Величков”. Асансьорите са от нивото на перона до ниво единия вестибюл и от това ниво до ниво терен на най-наторавения вход на съответната станция. Общо 6 броя асансьори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg