EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на пролетното почистване в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на пролетното почистване в София

mail15:00 | 31.03.2014прегледи 921 коментарикоментари 0


Кампанията по пролетното почистване в София ще бъде открита на 1 април в парка "Заимов" от 12.00 часа, съобщиха на БТА от Столичния инспекторат. В рамките на инициативата в столицата ще бъдат почиствани обществени територии – междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини. От 31 март до 15 април ще бъдат почиствани частни имоти, прилежащи територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения. От 16 април започва почистването на паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, което ще продължи до 30 април.
От Столичния инспекторат призовават гражданите да изхвърлят отпадъци, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради - в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране, както и да не изхвърлят строителни отпадъци от ремонти или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци. Събраните от почистването отпадъци да се поставят в чували до контейнери за битов отпадък, а излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване да не се изхвърля в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки,апелират от инспектората. Подробни указания за местата, включени в кампанията за почистване, както и помощни материали (ръкавици и чували) гражданите могат да получат на място в районните инспекторати, или на телефон: 02/ 937 75 02 /от 9.00 до 17.00 часа/.

През 2013 г. регистрираните нерегламентирани сметища на територията на Столичната община са били 139. Те са почистени по време на кампанията на общината "Пролетно почистване" с участието на доброволци и спонсорска техника, сочи справка на Столичния инспекторат. В почистването през миналата година са участвали почти 50 хиляди доброволци, с близо 40 хиляди души повече отколкото през 2012 година, когато участниците са били около 13 хиляди души. В миналогодишната кампания е използвана 868 броя техника, включили са се 555 фирми - оператори и 313 фирми дарители. Извозеният отпадък общо е близо 5 000 тона.
Нерегламентираните сметища, на които недобросъвестни граждани и фирми изхвърлят отпадъците си, много често са на територията на частни терени, уточниха от Столичния инспекторат. В тези случаи инспекторатът издирва собственика и изпраща писмо, с което му се дава срок от 30 дни да отстрани отпадъците. Инспекторатът установява кои са собствениците на имота съвместно с районната общинска администрация. Когато 30-те дни изминат, Столичният инспекторат прави повторна проверка и ако тя установи, че имотът все още не почистен на собственика се съставя акт. Съгласно Наредбата за чистотата глобата за физически лица е от 100 до 500 лева, а за юридически лица или еднолични търговци - от 700 до 2 000 лева. До налагането на такива глоби обаче се стига в единични случаи, тъй като собствениците
почистват нерегламентираните сметища на тяхна територия в 30 дневния срок, даден им от инспектората.

Едва около една трета, или 27 процента от битовите отпадъци у нас се рециклират или компостират, докато за страните от ЕС този показател е 42 на сто, сочат данни от анализ на Евростат за третирането на битови отпадъци в Евросъюза през 2012 година. В България през 2012 г. са били образувани и събрани около 3 250 тона битови отпадъци. Населените места, в които се е извършвало организирано събиране на битовите отпадъци у нас са били над 4 400, а процентът на обслужваното население със системи за сметосъбиране надхвърля 99 на сто. Депата за събиране на отпадъци у нас са били 157, като в тях основно са се депонирали 73 на сто от битовите отпадъци у нас, а 27 на сто са били рециклирани или компостирани. Като цяло битовите отпадъци, които се генерират в ЕС са третирани по следните начини: депониране /34 на сто/, рециклиране /27 на сто/, изгаряне /24 на сто/ и компостиране /15 на сто/. Страните, в които депонирането заема най-голям дял в третирането на отпадъци са: Румъния /99 на сто от всички отпадъци/, Малта /87 на сто/, Хърватия /85 на сто/, Латвия /84 на сто/ и Гърция /82 на сто/. Най-значителен дял от битовите отпадъци се рециклират или компостират в Германия - 65 на сто, Австрия - 62 на сто и Белгия - 57 на сто, показва европейската статистика. Рециклирането и компостирането е основен дял в третирането на битовите отпадъци и в Холандия /50 на сто/, Люксембург /47 на сто/, Великобритания /46 на сто/, Ирландия /45 на сто/ и Франция /39 на сто/. Най-много битови отпадъци са били третирани чрез изгаряне в Дания и Швеция /и в двете страни по 52 на сто/, в Холандия - 49 на сто, Белгия - 42 на сто, Германия и Австрия - по 35 на сто, и Финландия и Франция - по 33 на сто. Най-много битови отпадъци на човек са регистрирани в Дания - 668 кг. Значително количество от над 600 кг на човек е регистрирано в Кипър, Люксембург, Германия, Малта, Ирландия, Австрия, Франция, Италия и други. България попада в групата на страни с генерирани битови отпадъци между 400 и 500 кг на човек от населението заедно с Белгия, Португалия, Швеция, Испания, Литва и Великобритания. Под 400 кг битови отпадъци на човек от населението са регистрирани в Хърватия, Румъния, Словения, Словакия, Полша, Чехия, Латвия и Естония.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg