EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Старт на Национална генетична лаборатория

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на Национална генетична лаборатория

mail16:10 | 05.05.2016прегледи 885 коментарикоментари 0


В рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото  развитие на селските райони“ Изпълнителната агенция по селекция и репродукция  в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изгражда Национална генетична лаборатория, която ще служи за достоверно, научно обосновано определяне на породната принадлежност на животните на съвременно ниво, което да е признато от международната общност и да позволи извършване на референтни ДНК – анализи. Националната генетична лаборатория ще заработи още в края на май, след като бе подписан договор за доставка на лабораторно оборудване на стойност 499 449,80 лв. без ДДС. Фирмата доставчик бе избрана след проведена процедура по Закона за обществени поръчки и в срок до 25 дни ще достави за Лабораторията автоматизирана система за секвениране и фрагментен анализ на нуклеинови киселини, PCR Апарат, микроцентрофуга, настолна центрофуга за микроплаки, Вортекс, аналитична везна, система за чиста вода, автоматични пипети, флуориметър, ледогенератор, автоклав, хладилник, фризер, термостат и др.

Новата лаборатория ще позволи да бъдат създадени генетични карти на националните породи и да могат ясно да се диференцират породите в България. Ще позволи още да се разкрият закономерности, необходими при разработване на развъдни стратегии и програми за съхранение на генетичните ресурси.

След доставката ще бъдат обучени и служители на ИАСРЖ за работа с новото оборудване, което ще позволи Лабораторията да заработи ефективно.

Проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото  развитие на селските райони“ носи краткото име „За Балкана и хората“ и се изпълнява в Западна и Централна Стара планина в 9 Натура 2000 зони и три парка: "Българка", "Врачански Балкан" и "Централен Балкан". Пет български неправителствени организации работят в сътрудничество за неговото изпълнение (Фондация за биологично земеделие Биоселена, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски организации (Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE), както и Министерство на земеделието и храните, представени от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4073