EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стабилизиране на икономическите показатели в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилизиране на икономическите показатели в ЕС

mail11:39 | 22.01.2024прегледи 564 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува своя традиционен тримесечен доклад "Показатели на европейския бизнес цикъл", обобщаващ състоянието и нагласите на бизнеса и потребителите в случая към четвъртото тримесечие на 2023 г. Докладът, който е част от най-новия информационен бюлетин на Съветът по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), съдържа и специален раздел за инвестиционната активност в ЕС през миналата година и какви са инвестиционните намерения на компаниите в секторите промишленост и услуги през 2024 г.

След две тримесечия на спад, показателите за икономическите настроения в ЕС и в еврозоната се стабилизираха през октомври и ноември, преди да отчетат значително нарастване през декември. Показанията в края на годината бяха съответно с 2,5 за ЕС и 2,8 за еврозоната точки по-високи спрямо септемврийското им равнище, е едно от заключенията в доклада. Въпреки това, двата индикатора остават да бъдат под дългосрочното им средно състояние от 100 точки, съответно при актуалните 95,6 (ЕС) и 96,4 (еврозона) пункта. 

Стабилизиране има и при показателя за очакванията за заетостта. След две тримесечия на влошаване, стойността на измерителя остана почти без промяна в месеците от октомври до декември 2023 г. Индикаторът за ЕС към декември се задържа 0,2 точки под равнището му през септември, докато аналогичният измерител за еврозоната беше с 0,1 точки над показанията  три месеца по-рано. И двата обаче надвишават с малко дългосрочните си средни стойности.

Доверието през четвърто тримесечие на 2024 година се е подобрило при услугите, строителството и потребителите. В промишлеността и търговията на дребно е без изменение. 

Икономическото доверие се подобрява в пет от шестте най-големи икономики на ЕС – Полша (плюс 3,3 на сто), Германия (плюс 2,4 на сто), Испания (плюс 2,3 процента), Нидерландия (плюс 1,8 процента) и Италия (плюс 1,4 процента). Влошаване на икономическото доверие сред водещите европейски икономики е отчетено във Франция (минус 1 процент). Нивото на доверие като цяло остава под дългосрочната средна във Франция, Нидерландия и по-специално в Германия, докато показанията в Италия и в Полша се възстановиха до историческите си показания. Доверието в Испания е с малко над дългосрочното си средно положение, се посочва още в документа.

Показателят за икономическата несигурност както за ЕС, така и за еврозоната, остана почти без изменение през четвъртото тримесечие на 2023 година, защото възприятието за несигурност в промишлеността и търговията на дребно се задържа стабилно, при услугите намаля, но при строителството се повиши. Несигурността в потребителите скочи за кратко през октомври, но се успокои през следващите два месеца. 

Натоварването на капацитета намаля през октомври с 0,4 процентни пункта за ЕС и с 0,6 пр. п. за еврозоната спрямо юли, за да се задържи под дългосрочното си средно показание. Използването на капацитета в услугите се сви с 0,5 пр. п. както в ЕС, така и в еврозоната, но продължава да бъде над дългосрочната си средна стойност, е записано в анализа.

Делът на ръководителите в промишления сектор, които определиха търсенето като ограничаваща производството причина, продължи да расте през октомври. Намаляват обаче мениджърите, които сочат недостига на суровини/оборудване като възпиращ производствената им активност фактор. Рекордът в тази категория е отчетен в началото на 2022 година. По-малко са и тези корпоративни ръководители, които продължават да сочат недостига на работна ръка като причина, ограничаваща производството, макар делът им да продължава да бъде относително висок.

Количествените възприятия на потребителите за измененията на цените през последните 12 месеца се подобриха в две поредни тримесечия. Това не се отнася до нагласите им за следващите 12 месеца, където има завишени оценки (изразени средноаритметично) или остават като цяло стабилни (медианно представени).  

Докладът съдържа и специална част, анализираща резултатите от отговорите на въпроси за инвестиционната активност и намерения на компаниите (на базата на проучвания на ЕК през октомври и ноември 2023 година) в секторите промишленост и услуги. Цялостното заключение е, че са налице противоположни сили, които въздействат върху инвестиционните решения на опериращите в двата сектора дружества. От една страна затегнатите финансови условия могат да ограничат инвестициите и така да се стигне до преразглеждане или отлагане на инвестиционни проекти. От друга пък необходимото бизнес преобразяване за целите на зеления и цифров преходи и приспособяването на бизнеса към покачващите се енергийни разходи, в комбинация със стабилните корпоративни баланси, осигурява пространство за разгръщане на инвестиционна активност, е записано още в документа.

В промишлеността, инвестициите както през 2023, така и през 2024 са били или ще бъдат най-вече за подмяна на износени инсталации, оборудване или за рационализиране на производството. Делът на инвестициите за разширяване на производствени капацитет се очаква да бъдат малко над една пета от всички инвестиционни разходи.

И при услугите, целта на инвестициите през 2023 и очакваните за 2024 е за подмяна на съществуващата база. Процентът на разходите за разширяване и рационализация на работния процес е по 20 за всяко от двете направления. 

Търсенето и техническите причини са водещите двигатели зад инвестиционната активност както за 2023 г., така също и за 2024 година според бизнес ръководителите в промишлеността и услугите. 

През тази година се очертава да има силно изразен ръст на инвестиционните разходи в автомобилостроенето, отразяващ прехода в сектора към електрически превозни средства. Забавяне на инвестиционните темпове се очаква да има при производителите на потребителски стоки за дълготрайна употреба. Прогнозата за производители на междинни стоки е за стабилизиране на инвестициите. 

Очакванията, според проучванията на ЕК от есента, при услугите тази година са за леко увеличаване на инвестициите спрямо 2023. Положителната динамика ще се определя от разходите в дейност “операции с недвижими имоти“ и “ремонт на компютри, лични и домакински стоки“, е друго заключение в анализа.


Тагове: ЕС, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158