EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сривът на $ съсипва световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сривът на $ съсипва световната икономика

mail13:39 | 27.10.2010прегледи 723 коментарикоментари 0


Световната икономика ще се окаже неподготвена, ако доверието в долара продължи да намалява и курсът на световната валута в международната търговия и на официалните валутни резерви се срине, което вече започва да буди безпокойство в Съединените щати, информира Франс прес.
Ако продължим низходящата крива на курса на долара от средата на септември, измервана от индекса на неговата стойност спрямо валутите на големите търговски партньори на САЩ, то американската валута изглежда ориентирана към най-ниската си стойност от 1995 година, тъй като според седмичните данни на Чикагската стокова борса инвеститорите на фючърсните пазари в голямото си мнозинство залагат на нейния спад.
През 1995 година Вашингтон реши да сложи край на обезценяването на валутата си. Министърът на финансите Робърт Рубин тогава много ясно заяви, че подкрепя "силния долар".
Въпреки че сегашният финансови министър Тимъти Гайтнър твърди, че е сред хората, които са измислили формулата за това, все по-малко и по-малко го вземат насериозно. Това, което виждат инвеститорите, е неговата централна банка, готвеща се да инжектира стотици милиарди долари във финансовата система.
"Доларът е обречен да продължи да спада", писа в понеделник в. WallStreet Journal . Според изданието ръководителите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ искат леко да ускорят темпото на инфлацията.
Деловият всекидневник остро разкритикува политиката да се настоява за ревалоризация на валутите на страните с нововъзникващи пазарни икономики и да се наводнява света със собствената валута. "Девалвацията на долара не е световна стратегия за растеж", посочи изданието.
И наистина, спадът на долара води след себе си куп усложнения извън страната.
Доларът остава основна опора на международната валутна система. Той се продава или купува при 85 на сто от всекидневните трансакции на валутните пазари за 4 трилиона долара. Той служи за разплащане в световната търговия, извън вътрешния търговски обмен в еврозоната. Той е резервна валута на 62 процента от държавните резерви в чужда валута.
Според УФР през 2009 година извън Съединените щати в обръщение са били 580 милиарда долара в монети и банкноти.
Всеки рязък спад се отразява на доверието на безброй участници в икономическия и финансов сектор. Обикновено това води до поскъпване на златото, което пък се приема за най-добра защита от инфлацията.
"Американската валутна политика се води в интерес на американската икономика, това е нормално. Какви са последиците за останалата част от света? Мнозина твърдят, че това създава", изтъкна в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан.
През 1931 година решението на Bank of England да девалвира с над 20 процента британската лира - основна търговска парична единица по онова време - имаше катастрофален ефект за световната икономика.
Днешните валутни брокери обаче не залагат твърдо на такъв вариант. "Изглежда сякаш пазарите са на път да поискат от Съединените щати да превърнат думите си в дела", изтъкна Нейл Мелър, анализатор в Bank of New York Mellon, имайки предвид твърденията на Тимъти Гайтнър, че подкрепя силния долар.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161