EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив на продажбите в Япония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на продажбите в Япония

mail18:12 | 18.05.2009прегледи 909 коментарикоментари 0


BloombergЦените на потребителските стоки в Япония са се понижили през февруари спрямо същия месец на миналата година, а продажбите на дребно са намалели до най-ниската си стойност за последните седем години. Поредицата от мрачни макроикономически данни сигнализира, че опасността от дефлация, която би задълбочила още повече икономическия спад в Япония, е съвсем реална.
Потребителските цени са намалели с 0,1% на годишна база, съгласно данните на националната статистика. Това е първата отрицателна стойност на индекса на потребителските цени за последните десет месеца. Като се изключи влиянието на цените на хранителните продукти, потребителските цени са се запазили на същото равнище отпреди година.
Продажбите на дребно са намалели с 5,8 на сто на годишна база през февруари при очаквания на анализаторите за спад от 3,1 на сто. Най-силно понижение - с 8,2%, са отчели продажбите на големите вериги за търговия на дребно. Това е техният най-голям годишен спад за последните 11 години по данни на Bloomberg.
Рязкото свиване на износа оказва натиск върху експортно ориентираната японска икономика. Индустриалните компании са принудени да съкращават заплати и работници, което на свой ред допълнително свива приходите на домакинствата. По-слабото потребление води до натрупване на стокови запаси, което кара компаниите да прибегнат до големи намаления, за да успеят да продадат своите продукти.
През януари цената на труда отчете спад за трети пореден месец, което е поредният тревожен сигнал за свиването на потребителските разходи.
Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви, че ръководството на банката ще посвети всичките си усилия на борбата с дефлационната спирала. Основният лихвен процент в страната е 0,1% в момента и не оставя много възможности на банката да спре низходящото движение на цените с класическите инструменти на паричната политика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165