EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив на китайската външна търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на китайската външна търговия

mail10:03 | 10.08.2023прегледи 649 коментарикоментари 0


Вносът и износът на Китай са се понижили много по-бързо от очакваното през юли, заплашвайки перспективите за растеж във втората по големина световна икономика и повишавайки натиска върху правителството да предостави нови стимули за стимулиране на търсенето, предаде Ройтерс. 

Вносът е намалял с 12,4 на сто през юли на годишна основа, се посочва в митническите данни, които са под прогнозата за спад от 5 на сто в анкетата на Ройтерс. Износът се е свил с 14,5 на сто спрямо миналата година, което е над очакваното понижение от 12,5 на сто и изпреварва спада от 12,4 на сто през предходния месец.

Входящите доставки са регистрирали най-голямото намаление от януари, когато нарасналият брой случаи на КОВИД-19 затвори магазини и заводи, съкращавайки вътрешното търсене.

Икономиката е нараснала с по-бавен темп през второто тримесечие, тъй като търсенето е намаляло в страната и чужбина, което е накарало политиците да обещаят подкрепа, а анализаторите да понижат прогнозите си за растежа за годината.

Слабата търговия е поредният сигнал, че растежът през третото тримесечие може да се забави допълнително заради спада в строителството, производството , сектора на услугите , преките чуждестранни инвестиции и промишлените печалби.

"Повечето показатели за експортните поръчки свидетелстват за все по-голям спад на чуждестранното търсене, отколкото сочат митническите данни", заяви Джулиън Евънс-Причард, шеф на подразделението за Китай в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). "В средносрочен план перспективата за потребителките разходи в развиващите се икономики продължава да е изпълнена с предизвикателства, като много от тях все още са заплашени от рецесия в края на годината, макар и по-лека", добави той. 

Китайският юан удари триседмичен минимум и азиатските борси отчетоха спад след оповестяването на данните.

Държавният комитет за планиране обяви миналата седмица, че ще бъдат предоставени стимули, но инвеститорите не са особено впечатлени от предложенията за увеличаване на потреблението в автомобилостроенето, недвижимите имоти и сектора на услугите.

Пекин търси начини да увеличи вътрешното потребление, без да смекчава твърде много паричната политика, за да не предизвика прекомерно изтичане на капитали, тъй като другите големи икономики повишават лихвите, за да овладеят инфлацията.

Това се отразява на икономическата дейност в останалата част от Азия. Южнокорейският износ за Китай е намалял с 25,1 на сто през юли спрямо предходната година, което е най-големият спад от три месеца. 

Търговският излишък на Китай се е увеличил с 80,6 милиарда долара, надвишавайки прогнозата за 70,6 милиарда долара в анкетата на Ройтерс./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg