EUR 1.9558
USD 1.7967
CHF 1.9631
GBP 2.2184
CNY 2.6113
you tube
mobile version

СРЗ в Черна гора е 727 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СРЗ в Черна гора е 727 евро

mail11:35 | 30.01.2023прегледи 618 коментарикоментари 0


Средната нетна заплата в Черна гора през декември е била 727 евро - с 0,8% повече отколкото през ноември, предаде черногорскага агенция МИНА, позовавайки се на Статистическия институт на страната - Монстат.

Статистическите данни показват също, че средната нетна заплата се е увеличила с 35,4 процента спрямо декември 2021 г. Средната брутна заплата в Черна гора през декември е била 900 евро. В сравнение с третото тримесечие на миналата година средната брутна заплата се е увеличила с един процент през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Средно годишно брутната заплата възлиза на 883 евро, а средната нетна заплата възлиза на 712 евро.

„Като се има предвид, че в сравнение с 2021 г. потребителските цени са се увеличили с 13 процента през миналата година, действителната нетна заплата в Черна гора се е увеличила с 18,4 процента през този период“, отбелязва Монстат.

По отношение на различните сектори през декември средните нетни заплати са се увеличили в сферата на електроснабдяването и газоснабдяването и климатизацията; държавното управление и отбраната; задължителното социално осигуряване; хотелиерството и ресторантьорството; търговията на дребно и едро; поддръжката на автомобили и мотоциклети; недвижимите имоти; професионалните, научни и технически дейности; изкуството, развлеченията и отдиха; водоснабдяването и управлението на отпадъчни води; други услуги; горското стопанство и рибарството; финансовите и застрахователните услуги; гражданското строителство; здравеопазването и социалните грижи.

От друга страна, през декември възнагражденията са намалели в областта на добивната промишленост, преработващата промишленост, административните и спомагателните услуги, информацията и съобщенията, транспорта и складовата дейност./МИНА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg