EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

СРЗ в България, Румъния, Сърбия, Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СРЗ в България, Румъния, Сърбия, Македония

mail07:40 | 25.07.2017прегледи 12932 коментарикоментари 1


Твърдения, че „в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини. Ето сравнителни показатели, свързани със заплащането на труда, производителността и заетостта в цитираните четири държави, които са обобщени от БСК.

Според статистическите данни за периода април-май 2017 г., брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с незначителните 2%, но нетният й размер в България е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия. Относително високото ниво на средни заплати в Македония и Сърбия има своята висока социална цена – по-ниска заетост, респ. – три пъти и два пъти по-високо ниво на безработица спрямо това в България.

Значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния, съответно - от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата, има своето логично обяснение:

-           През 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност - ППС от 62,6%, а България – 45,1 % от средното равнище за ЕС 28. Това обяснява защо при над 38,8% по-висока производителност на труда в Румъния, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-висока от българската нетна СРЗ. Преди присъединяването към ЕС през 2007 г. България изпреварваше Румъния по този ключов показател.

-           БВП на гл. от населението по ППС в щ. д за Румъния по данни на СБ и МВФ надхвърля 22% от достигнатото в България.

-           Румъния предприе радикална реформа на своето трудово законодателство.

Твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността. По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнала 48% при изходно равнище 41,8% през 2010 г. Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно равнище в ЕС28 от 53,1%, в Словакия – 43,4%, Полша – 41,9%, Чехия – 45,3%.

 


 
Коментари
 
Фалшиви друг път - 28-07-2017 г. 10:16:11

Фалшиви новини, друг път. Да, наистина Румъния има по-висок БВП на глава, но защо е така? Не е постигнато, защото са били управлявани от Орешарски и компания и нямат Цанков камък, Белене и КТБ на врата си да плащат. Относно Македония и Сърбия - на тях не се изляха милиарди евро пари за подобряване на средата и да припомня, че не малко инфраструктура беше унищожена края на 90те години в Сръбско от бомбардировките, а и те доста пари хвърлиха във войните. Така че сами по себе си цифрите може да не говорят много, но като ги премисли (който може) са изключително притеснителни за България.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg