EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спорът Екопак/Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спорът Екопак/Казанлък

mail12:15 | 22.01.2013прегледи 560 коментарикоментари 0


Общините Казанлък и Стара Загора прекратиха договорите си с „Екопак България" АД. Дружеството излезе със съобщение до медиите, в което настоява, че двете общини не посочват ясни причини и аргументи и са изпратили предизвестия в края на мeсец октомври. В писмото се твърди, че не са получавали сигнали или оплаквания по отношение на изградените системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, както от страна на общините, така и на безплатния зелен телефон, на който всеки гражданин може да отправи запитване или оплакване. Въпреки положените усилия чрез срещи с общинските представители и писма до кметовете, истинските мотиви и до днес остават неясни, се казва в съобщението, изпратено до медиите от ЕКОПАК. Съгласно изразеното от двете общини желание за прекратяване на договора на 28 януари 2013 г. ще започне изтегляне на цветните контейнери от районите, което ще бъде завършено в петдневен срок.

Отново в писмо до медиите, Община Казанлък отговори на разпространеното съобщение от „Екопак България" АД . Община Казанлък заявява, че няма нищо изненадващо в нейните действия, напротив - срокът на действие на договора между дружеството и Общината е бил до 31.12.2012 г. С писмо от 25.10.2012 г. Община Казанлък уведомява „Екопак България“ АД, че прекратява договора между двете страни, съгласно изискванията на чл. 21 от същия, с писмено предизвестие в рамките на три месеца преди изтичането на тази дата. На 27.12.2012 г. Община Казанлък напомня писмено на „Екопак България“, че след 31.12.2012 г. договорът между двете страни да се счита за прекратен.
Със свое решение от 18 декември 2012 г. Общински съвет-Казанлък дава съгласието си за сключване на договор за организиране на система за разделно събиране на отпадъците от опаковки на територията на община Казанлък за срок от 1 година с „Екоресурс България“ АД, считано от 01.01.2013 г.
През изминалата 2012 г. многократно са водени преговори от страна на Община Казанлък с представителя на „Екопак България“ в общината относно качеството на дейностите по договора с цел подобряване на услугата. По настояване на Общината, „Екопак България“ неколкократно променя подизпълнителя, но ефектът не е добър. Дружеството не спазва и задължението да поддържа в добро екологично състояние площта около съдовете за разделно събиране на отпадъци. Община Казанлък писмено е информирала „Екопак България“ АД за предприемане на незабавни мерки за изпълнение на поетите ангажименти. В резултат на всичко това Община Казанлък предприема действия по прекратяване на договора, за което своевременно информира и компетентния орган – Министерството на околната среда и водите.
Община Казанлък счита, че е предприела всички необходими законови действия по прекратяване на договора с „Екопак България“ АД. Заедно с това въпросът с оползотворяване на отпадъците от опаковки на територията на общината е своевременно решен.
Всичко това се прави единствено в интерес на гражданите, като се цели намаляване количеството на депонирания и извозван отпадък, както и да се насърчи реалното разделно събиране на отпадъци от опаковки, завършва съобщението на Общината.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg