EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Споразумение Сърбия - МВФ за €2,4 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение Сърбия - МВФ за €2,4 млрд.

mail08:04 | 17.11.2022прегледи 1179 коментарикоментари 0


Сърбия постигна споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за двугодишно стендбай споразумение в размер на 2,4 млрд. евро, съобщи белградската агенция Бета.

Икономистът Милан Неделкович оцени, че основната причина за новото споразумение на Сърбия с МВФ е необходимостта да се осигурят парични средства, които могат да бъдат използвани в период на криза, тъй като позволява по-ниски разходи от директните заеми на международния финансов пазар.

Споразумението с МВФ със сигурност няма да навреди. Фактът, че можем да получим допълнителната ликвидност, която е необходима в момента, ако има нужда от нея, е хубаво нещо, заяви Неделкович. Той добави, че ако Сърбия има споразумение с МВФ, тя е под по-строг мониторинг от фонда.

Неделкович обясни, че споразумението е положителен сигнал за международните инвеститори, които обмислят да инвестират в сръбски облигации или сръбската икономика, тъй като те знаят, че МВФ ще наблюдава вътрешната икономическа и фискална политика и ще гарантира, че тя ще бъде силна, като в същото време време държавата трябва да работи допълнително за завършване на реформата на публичните предприятия.

Тегленето на пари може да не е необходимо, както бе  през 2015 г., когато Сърбия имаше стендбай споразумение и когато не бяха теглени средства, смята Неделкович.

Ако все още има нужда от средства от МВФ, той се надява държавата да похарчи парите за инвестиции, въпреки че догодина предстоят големи вноски по кредита, които трябва да бъдат рефинансирани.

Очаква се бордът на директорите на МВФ да потвърди официално споразумението със Сърбия през декември./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg