EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спор около таксите за полиетиленови торбички

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спор около таксите за полиетиленови торбички

mail13:30 | 11.11.2010прегледи 2018 коментарикоментари 0


Производителите на полиетиленови торбички са заявили несъгласие с въвеждането на продуктова такса или каквито и да е ограничения за използване на полиетиленови торбички по време на срещата си с министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
Членовете на Българската асоциация "Полимери" са изразили опасения, че въвеждането на таксата и ограничението на полиетиленовите торбички биха довели до нелоялна конкуренция от нерегламентиран внос. Представителите на три търговски вериги са изказали мнение, че мерките ще засегнат интересите на крайните потребители, като ги "лишат от удобство, с което са свикнали".
Проектът на Министерството на околната среда и водите за наредба за ограничаване използването на полиетиленови торбички чрез въвеждане на продуктова такса ще бъде съгласуван с производители. Това са решили министърът на околната среда и водите Нона Караджова и ръководството на Българската асоциация "Полимери".
От търговските вериги са предложили на министър Караджова да бъдат предприети разяснителни кампании сред клиентите.
Министър Нона Караджова е припомнила на срещата резултатите от проучване на МОСВ, според което 86 на сто от гласувалите одобряват да бъде преустановено използването на полиетиленови торбички в търговските обекти и те да бъдат заменени с торби за многократна употреба.
Преди месец ръководството на асоциацията и министър Караджова са обсъдили отново възможността за плавно въвеждане на продуктови такси за някои от най-разпространените видове торбички, което да стимулира към постепенната им замяна с торбички за многократна употреба.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg