EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Краят на полиетиленовите торбички?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на полиетиленовите торбички?

mail17:00 | 10.11.2010прегледи 3269 коментарикоментари 2


Антоанета Перникова, изпълнителен директор Българска Асоциация Полимери
пред Economynews.bg

Милена Шиякова

Г-жо Перникова, ураганния вятър от последните дни отново „украси” държавата с множество полиетиленови торбички. Трябва ли да се ограничи употребата им в България и какви са механизмите за това?
Предотвратяване замърсяването на околната среда не бива да се търси чрез ограничаване употребата на ПЕ торбички. Това не би довело до разрешаване на проблема със замърсяването, тъй като делът на ПЕ торбички, отнесен към общия дял отпадъци от опаковки и пренебрежимо малък. Необходимо е да се работи за предотваратяване на замърсяването на околната среда, като се повишава информираността и културата на населението от една страна, а от друга се максимализира степента на вторична преработка на пластмасовите отпадъци и използването им отново в производството на изделия, чието предназначение позволява това. Така ще се спестят ресурси, енергия, вода и ще съхрани българската гора.
Торбичките от полиетилен се използват интензивно в България, както от населението, така и в различни отрасли на индустрията. Полиетиленовите торбички са най-евтиният и рационален опаковъчен материал. Произвежданите полиетиленови торбички се използват най-вече като опаковки в търговските обекти в страната, особено при продажбата на хранителни стоки, плодове и зеленчуци. От друга страна, тези продукти са много удобно средство в домакинството и подпомагат реализирането на разделно събиране на битовите отпадъци.
Необходимо е да се внесе яснота сред населението по повод изнасяната от години в публичното пространство информация за пластмасите, видовете пластмаси, тяхното разграждане, рециклиране и приложимостта им в нашия бит. Голяма част от информацията е невярна, въвеждаща в заблуда и създаваща негативно отношение към бранша. Предприятията обработващи пластмаси имат постоянно опетнявана репутация от слухове описващи продуктите им като опасни за човешкото здраве и околната среда. Към продуктите от пластмаса са въведени много строги изисквания. Те трябва да отговарят на повече критерии, отколкото които и да било други продукти, за да следват европейските стандарти за качество. Европейските норми, отнасящи се до защитата на човешкото здраве и опазване на околната среда, са много по-сурови към изделията от пластмаси, отколкото към изделия от други видове материали- стъкло, хартия.
Какъв брой найлонови торбички се произвеждат месечно в България?
Като количество, пуснатите на пазара в България на месец ПЕ торбички /т.н. тип „потник”/ на пръв поглед са значителни – около 350 тона /от общо 600 тона от всички видове полиетиленови торбички/, но това е само една незначително малка част от общия полимерен отпадък. Като генериран отпадък в общото количество битови отпадъци е само 0.04 %.
Ограничената им употреба ще се отрази ли върху приходите на производителите? Това ще доведе ли до загуба на работни места в производството?
Въвеждането на такса за всяка една торбичка не само ще намали реално потреблението, но ще има и пряк негативен антисоциален ефект в няколко направления:
Ще засегне всички потребители, на практика цялото население. На всеки потребител, ще се наложи най-вероятно да заплаща торбичката, в която му опаковат продуктите или по някакъв начин, увеличената й цена ще се калкулира в крайната цена на продукта.
С намаляването на потреблението, ще намалее и производството и съответно заетите в сектора лица. По наша преценка в момента в този бранш, по веригата от доставката на суровини, производство и разпространение са заети около 5 000 човека. Намалянето например с 30 % на потреблението, води с голяма вероятност и до такова реципрочно намаляне на заетите в този бизнес.
Фирмите, вложили средства в тези производства, е възможно да фалират или да претърпят значителни загуби, в резултат на тези мерки. Ще се засили сивия сектор в икономиката, на този тип производства, като по този начин ще е ощетен бюджета и коректните производители и търговци.
Договорена ли е вече продуктовата такса за торбичките и каква ще е тя?
Към настоящия момента не е коментиран размер на продуктова такса.
Колко ще струва от следващата година една тънка найлонова торбичка?
На този въпрос, с информацията, с която разполагаме към момента, не можем да дадем конкретен отговор. Цената изцяло ще зависи от мерките, които МОСВ ще въведе.
Възможно ли е увеличението на цената да доведе до внос на торбички от чужбина на по-ниски цени и ако да - това няма ли да обезсмисли нововъведенията и да не доведе до желания ефект за ограничаване на употребата?
Въвеждането на такса върху торбичките няма да реши съществуващия екологичен проблем, тъй като спирането на тяхното производство в страната ще доведе до придобиването им от страни в ЕС, където няма такива ограничения, както и внос от страни нечленуващи в ЕС, които ще намерят начин за преодоляване на българските митнически бариери. Трябва да се работи не за забрана на торбичките, а за разделното събиране на отпадъци. Биоразграздимите торбички не са алтернатива на ПЕ торбички, поради различните им функционални свойства, висока цена и недостиг на суровина. Преди да се въвеждат рестриктивни мерки, трябва да има изграден и утвърден ясен механизъм за контрол. Без работеща система за контрол въвеждането на рестрикции и такси няма да се постигне решаване на проблема със замърсяването на околната среда. Въвеждането на еко такси върху торбичките ще засегне 5000 заети в производството и дистрибуцията на тези опаковки. Фирмите, произвеждащи ПЕ торбички, реализират общо около 36 млн. лева оборот. Ако се въведе такса, дори 1 ст. на брой торба, това означава че фирмите ща намалят оборота си между 30 и 100 %. Т.е. между 11 и 36 млн. лв годишен оборот ще преминат в сивия сектор и ще бъдат разпределени между други пазари, от където ще се внасят ПЕ торбички /Турция и страни от ЕС/.

 


 
Коментари
 
Бат Илия - 11-11-2010 г. 00:36:02

Брех да му се невидяло, и на най-логичната еко инициатива се намира екперт да каже, че да ама не. Не била добра. 5000 хиляди били заети и това било заплаха за тях. Ами да си припомнин тогава колко хора са били заети при производството на оловен бензин, азбест, ДДТ пестициди , и пр. и да си ги върнем на работа да си произвеждат и продават. Единствено се надявам да се пренесе инициативата и към другите опаковачни материали и да се ограничи използването и там. И да се въведе стандарт за биоразградим материал и да се дават бонуси за тези които го използват. Че има неща дето като ги купиш трябва да разопаковаш по 15 мин. На един единствен кроасан обвивката покрива поне 20 кв сантиметра.

експерт, ама платен - 25-11-2010 г. 12:38:19

Госпожата може и да експерт в производството на полимери, но не и в опазване на природата. Нали производителите на точно тези торбички и плащат заплатата, какво друго очаквате да каже?!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098