EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Найлоновите торбички отпадат през 2011 година?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Найлоновите торбички отпадат през 2011 година?

mail18:00 | 13.05.2010прегледи 2632 коментарикоментари 0


От началото на 2011 година е възможно да отпаднат от употреба найлоновите торбички за еднократна употреба, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Те евентуално ще бъдат заменени от биоразградими или текстилни торбички. Повечето търговски вериги в момента срещу заплащане предлагат и двата вида торбички – пластмасови и еко, в малките магазини и по пазарите масово се използва найлонов амбалаж.
 
На второ четене парламентът прие поправки за значително увеличаване на санкциите за физическите и юридическите лица, които не спазват изискванията за разделно събиране на хартиен, стъклен и метален амбалаж, както и опасни отпадъци /акумулатори, батерии, отработени масла и др./.
Ако гражданите хвърлят опаковки не на специално указаните за това места, подлежат на глоба от 500 до 100 лв.
До 100 хил. лв. е глобата за юридически лица и еднолични търговци, които изхвърлят битови отпадъци на сметища, но не правят отчисления за такса депониране, която да се използва за строеж на нови съоръжения за съхранение на отпадъците.
Между 3 000 и 10 000 лева глоба ще плаща фирма, която продава батерии, но не осигури място за изхвърляне на вече употребените в магазина си. Също толкова е санкцията, ако се хвърлят тези отпадъци в контейнерите за битови отпадъци.
В същия размер ще е санкцията и за фирми, които изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, така че това предизвиква замърсяване на почвата. Такава е глобата и за изгаряне на отработени масла по начин, който да доведе до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества във въздуха. Толкова е наказанието и за хвърляне на тези продукти в контейнерите за битова смет.
Въвежда се и персонална санкция за кметове, които не планират в общинските бюджети, средства и отчисления за нови депа за битова смет след изчерпването на наличните.
От 1 400 до 4000 лв. става глобата за физически лица, които продават цветни метали на лице без лиценз да извършва търговия с тях.


 


Тагове: торби, глоби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg