EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Списък на банките, които никога няма да фалират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Списък на банките, които никога няма да фалират

mail07:55 | 14.11.2010прегледи 4732 коментарикоментари 1


Нови банкови норми „Базел III” смятат да въведат ръководителите на държавите от Г-20, които се срещнаха в Сеул. Това ще направи по-устойчиви финансовите институции. "Ние ще приложим нови норми относно капитала и ликвидността на банките", се казва в заключително комюнике. "Базел III" трябва да влезе в сила през 2013 г. и предвиждат увеличаване на собствените фондове на банките до 1 януари 2015 г. Освен това държавите от Г-20 се споразумяха да решат систематичните проблеми, създавани от финансовите институции, защото представляват опасност за цялата финансова система. Те обаче не уточняват средствата, които възнамеряват да използват за постигането на тази цел.
Съветът за финансова стабилност представи доклад по този въпрос, който трябва да бъде публикуван по-късно днес. Освен това държавите от Г-20 остро предупредиха срещу "некоординираните икономически политики", последиците от които ще са ужасяващи за всички. Те поеха ангажимент да се въздържат от обезценяване на валутите си, след като тази среща на върха премина на фона на напрежението, главно между САЩ и Китай, заради валутните курсове.
Ден преди срещата в. Financial Timesе съобщи, че е готов списък с двайсетина финансови институции, чийто евентуален фалит би имал международни последици.
Списъкът ще бъде публикуван с цел да се призоват националните регулатори да проявят особено внимание към тези банки. Изданието обаче уточни, че не се очертава никакво споразумение за начините да се координира международен план за действие между регулаторите за управление на такъв фалит.
Според източник на FT политическите ръководители и регулаторите са стигнали до извода, че определянето на световен подход към закриването на банки във фалит е прекалено сложно предизвикателство. По този въпрос в Г-20 има разногласия, тъй като някои страни са на мнение, че въвеждането на световно равнище на изискване за допълнителни собствени средства за банките би навредило на лоялната конкуренция.
 

Списъкът

В списъка, цитиран от финансовия всекидневник, са включени:германската банка Deutsche Bank, американските Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley, британските Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland и Standard Chartered, една канадска банка RBC, испанските Santander и BBVA, френските BNP Paribas и Sociеtе Gеnеrale, италианските Banca Intesa и UniCredit, японските Mitsubishi UFJ, Mizuho, Nomura и Sumitomo Mitsui, холандската ING и швейцарските Credit Suisse и UBS.
Възможно е обаче някои от тях да бъдат извадени от този списък.
 


 
Коментари
 
Десислав - 14-11-2010 г. 10:08:50

Без да е икономист всеки с широка обща култура и познания по история може да се досети защо е създаден и публикуван подобен списък. Част от тези банки не са ли кредитирали всички военни конфликти през миналия век? Вероятно те и сега кредитират голям брой държави. Собственост на най-богатите и влиятелни фамилии в света. Естествено е,че те управляват световната политика и икономика. И ако някой ги принуди да фалират няма ли да последва нова криза икономическа и политическа? Ако те фалирват кой е най-губещият в случая?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg