EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спестяванията се обръщат в имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спестяванията се обръщат в имоти

mail16:30 | 21.12.2012прегледи 986 коментарикоментари 1


Цените на жилищата няма да претърпят съществени промени и през 2013 година. Очакванията на компанията са свързани с покачване на активността на жилищния пазар и по-голям брой сделки. Възможно е в началото на годината тази тенденция да бъде провокирана и от новия закон за лихвите по депозитите.

„Данъкът върху лихвите по депозитите, който влиза в сила от 1 януари, ще накара някои българи да преосмислят плановете си за спестените пари”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. “На практика пазарът не предлага много варианти, с които да се избегне данъкът, което вероятно ще провокира хората да ги вложат в покупка на жилищен имот”, прогнозира Богданов.
Задържането на ниските лихвени нива по кредитите и цените ще катализират допълнително активността на жилищния пазар. Очакванията на компанията са купувачите да използват по-дълги периоди за погасяване на кредитите поради сравнително ниските си доходи. Сделките между 40 000 и 60 000 евро ще станат по-популярни в резултат на по-високата достъпност, увеличено предлагане и продължаващата тенденция за продажба на по-малки жилища и купуване на по-големи.
Нуждата от жилище отново ще е основната причина за покупка на имот и сделки ще се сключват основно с този мотив. Ръстът в търсенето от страна на чужденци и завърнали се от чужбина българи ще продължи. Има покачване на броя покупки за инвестиция, но въпреки това хората все още изпитват притеснение да инвестират в недвижими имоти, което ще продължи и през 2013 година.
В края на 2012 г. най-предпочитаните за покупка на апартамент райони в София бяха Център, Банишора, Манастирски ливади, Илинден и Овча купел. Големият потенциал на тези квартали ще ги направи желана дестинация за купувачите и в началото на 2013 година. Около 45% от хората в края на 2012 г. намираха жилище между 1 и 3 месеца. Очаква се през следващата година тенденцията хората да откриват бързо желания имот да се запази.
Водеща причина при продажбата на имот отново ще е нуждата от пари. Вторият най-популярен мотив ще бъде желанието за покупка на друго, по-голямо и по-качествено жилище.
Отстъпките няма да са определящи за пазара на покупко-продажби през 2013 г. Наемният пазар ще бъде все по-активен. Наемодателите стават все по-внимателни към наемателите, с които сключват договори. Некоректните сред тях много трудно ще намират имот през 2013 г. Лоялните платци със сериозни намерения обаче ще успяват да наемат качествени жилища на атрактивни цени и дори да постигнат известен компромис в цената. Топ квартали за наемане отново ще бъдат Центърът на столицата, както и Лозенец. Водещите квартали ще се допълват от Гео Милев, Редута и Хаджи Димитър.
 


 
Коментари
 
lara - 21-12-2012 г. 17:57:24

Данъка върху лихвите няма нищо общо, щото е нищожно малък. А дори и да допуснем че има ефект има ефект върху купувачите на имоти, то трябва да допуснем обратния ефект върху продавачите.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg