EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад в световните цени на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в световните цени на храните

mail18:35 | 15.08.2019прегледи 663 коментарикоментари 0


Цените на храните в световен мащаб се понижиха с 1,1% през юли спрямо юни, като измерващият ги усреднен индекс, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана, падна до 170,9 пункта, съобщиха от агенцията към ООН. Спрямо юли 2018 г. обаче показателят отчита ръст от 2,3%. Причината за поевтиняването на месечна база е в понижаването на цените на някои зърнени култури, млечните продукти и захарта на фона на относително слабото поскъпване на месните продукти и растителните мазнини.

Подиндексът за зърнените култури се е понижил с 2,7% през юли спрямо юни до 168,6 пункта, но остава с 4,1% над показателя за юли 2018 г. Основният двигател на процеса са цените на пшеницата и царевицата, при които въпреки влошаващите се прогнози за реколтите в основни страни-производителки значителните натрупани запаси и запазващите се очаквания за рекордно производство натискат котировките на световните борси.

При растителните мазнини подиндексът отита ръст от 0,8% спрямо юни до 126,5 пункта, но е с цели 11% под нивото си от юли 2018 г. Макар поскъпването на соевото масло и слънчогледовото олио да е незначително, то напълно компенсира понижаването на цените на палмовото масло, дължащо се на сезонното свръхпроизводство и вялото търсене за внос.

Подиндексът за месните продукти се е повишил с 0,6% спрямо нивото си от юни до 176,2 пункта, увеличавайки стойността си за 6-ти пореден месец. Само от началото на годината поскъпването на месните продукти е с близо 10%. След 4-месечен ръст цените на свинското регистрираха леко отстъпление заради нарасналото предлагане от Бразилия и САЩ, но те бяха компесирани с излишък от поскъпването на овчето и говеждото на фона на силното им търсене от азиатските държави, докато при птичето месо не бе отчетена промяна в цените.

При млечните продукти поевтиняването продължава втори месец, този път с 2,9% спрямо юни до 193,5 пункта, като подиндексът остава и с 3% под стойността си от юли 2018 г. В най-голяма степен за това развитие допринесоха маслото, сиренето и пълномасленото сухо мляко, главно заради намалялата активност на пазара в разгара на отпускарския сезон в северното полукълбо. Цените на сухото обезмаслено мляко обаче вървят нагоре заради силното търсене в Близкия Изток и Азия като цяло.

През юли подиндексът за захарта се понижи с 0,6% спрямо юни до 182,2 пункта на фона на очакваната обилна реколта от захарна тръстика в Индия, която е най-големият производител в света, подпомогната от валежи над средните в основните производствени региони. Повишаването на курса на бразилския реал спрямо щатския долар обаче оказва сдържащ ефект, тъй като традиционно води до свиване на износа на захар от Бразилия.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg