EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

София: Информация за реките на всеки 4 часа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Информация за реките на всеки 4 часа

mail17:00 | 29.09.2014прегледи 1451 коментарикоментари 0


Започна монтирането на общо 26 хидро-метрични станции по проект за изграждане на информационна система за ранно предупреждаване и прогнозиране при опасност от наводнения на територията на Столична община. Данните ще се обобщават и ще дадат възможност да се направи цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София, каза кметът Йорданка Фандъкова при монтирането на една от общо 26 станции.
При хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът ще се ускорява.

Проектът, започнат преди две години, е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община. Германия инвестира 739 хил. евро, от които 518 000 са осигурени от министерството, а 222 000 евро се поемат от частните фирми, участващи в проекта. Столичната община участва с 200 хил. лв. - цената на хидро-метричните станции, които стават общинска собственост.

След монтирането на 26-те хидро-метрични станции Столична община ще разполага с работеща мрежа за получаване на информация за състоянието на реките. Така ще се изгради система за информиране и ранно предупреждение, както и прогнозиране при повишаване нивото на реките и водосбори на реки.

Столична община изпълнява мерки за превенция от наводнения. Планово са почистени 47 км речни корита. Аварийно почистване е направено на над 40 обекта. Язовирите общинска собственост „Мрамор”, „Мърчаево” и „Суходол 2” са ремонтирани и почистени и са в добро техническо състояние.

В момента се извършва почистване на покрити участъци от речните корита на територията на Столична община. Ще бъдат почистени общо 8 на броя покрити речни участъци.

Извършен е ремонт на лява дига на река Лесновска, в участъка при с. Долни Богров, район „Кремиковци - обща дължина 1806м. Стойността на обекта е 935 000 лева.

В момента се изгражда дясна дига на р. Лесновска в рамките на регулацията на кв.Челопечене, район Кремиковци – 340 м. Стойността на строително-монтажните работи е 198 585,29 лева с ДДС. Предстои изпълнение на укрепване на свлачище в района на с.Балша, Нови Искър./Столична община
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg