EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София и Букурещ държат ключа към Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София и Букурещ държат ключа към Шенген

mail13:10 | 22.12.2010прегледи 564 коментарикоментари 0


“Разбираме голямото политическо и символично значение от отпадането на границите и присъединяването към Шенген за София и Букурещ. Също така ценим високо постигнатото от тях дотук. Но решението за отпадането на граничния контрол не може да се вземе леко, тъй като то има сериозни последствия и затова за него трябва да са изпълнени всички критерии.”
Това обясни пред “24 часа” говорител на германското вътрешно министерство час след като шефът му министър Томас де Мезиер бе пратил писмото до Брюксел с настояване да се отложи членството ни в шенгенското пространство.
Говорителят потвърди, че писмото е подписано от Де Мезиер и френския му колега Брис Хортфо и е пратено на еврокомисарката Сесилия Малстрьом, както и на вътрешните министри на председателстващата в момента ЕС Белгия Анеми Туртелбум и на следващата председателка Унгария Шандор Пинтер.
В писмото си те са описали неизпълнените от България и Румъния критерии за членство в Шенген, като се посочват недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност. Отбелязани са и някои проблеми с управлението на границите и политиката спрямо бежанците.
“Ние сме за вашето членство. В интерес на всички е обаче критериите да бъдат изпълнени. При това не става дума само за едностранно покриване на техническите критерии, а и за отстраняването на слаби места в областта на правосъдието, както и напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. В тези области Европейската комисия установи липси. Заради влиянието им върху управлението на границите и върху шенгенската информационна система това може да има тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС. Затова тези дефицити са повод за загриженост и будят скептицизъм по отношение на бързия прием в Шенген. Решение за членство в зоната може да има едва тогава, когато са налице трайни успехи в подобряването на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.
Ключът към Шенген е в София и Букурещ. Напредък при отстраняването на слабите места ще очертае пътя ви. Германия ще продължи да ви подкрепя за това. Първата картина на ситуацията ни очаква през февруари 2011 г., когато ще бъде публикуван междинният доклад на Еврокомисията”, казват още от вътрешното министерство в Берлин.
Експерти от Брюксел посетиха България и Румъния този месец, за да оценят подготовката им за приемането в Шенген. През януари те ще представят доклад за мисията си, който ще помогне за вземане на решение по въпроса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg