EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сондажи за газ край о.Крит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сондажи за газ край о.Крит

mail19:40 | 05.07.2019прегледи 889 коментарикоментари 0


Гърция влиза в геополитическата игра със сондажи за газ до остров Крит. Правителството подписа договор с водещи световни фирми - американския петролен гигант ExxonMobil, френската ТОТАЛ и гръцката ЕЛПЕ.

Предварителни проучвания дават индикация за мащабни залежи и в Йонийско море.

Първоначални проучвания до остров Крит показват, че съществуват залежи на нефт и газ, които са по-богати от разработваните до Кипър. Днес в Атина правителството подписа договор за проучване и сондажи с трите фирми, които вече работят до Кипър и са водещи световни фирми.

Премиерът Алексис Ципрас е убеден, че сондажите до остров Крит ще превърнат Гърция в енергийна сила на Балканите.

„Днес Гърция прави голяма и решителна крачка към целта да използва природните си залежи. Гърция, която вече е с позиции на важен енергиен център в района на Източното Средиземноморие и на Балканите, започва да реализира стратегическата си цел - да се превърне в страна, източник  на енергия“, каза той.

Вече има изграден тристранен съюз между Кипър ,Гърция и Израел за съвместна експлоатация на природните залежи в Егейско море.За да се осъществи този мащабен проект е необходима сигурност в района.Ципрас отново предупреди Турция за спазване на международното право и да се прекратят претенциите към кипърската икономическа зона,както и към гръцката.

До една година Гърция подписва договор и за сондажи в Йонийско море до островите Кефалония и Лефкада, където предварителните проучвания показват залежи с високо съдържание на природен газ.

„Гърция влиза в геополитическата игра с активната подкрепа на Евросъюза и Вашингтон“ ,отбелязват медиите в Атина./БНР


Тагове: Крит, газ, сондажи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037