EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Собствените ресурси на ЕС: Дебат и резултати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Собствените ресурси на ЕС: Дебат и резултати

mail13:40 | 06.02.2020прегледи 1615 коментарикоментари 0


Както ЕК, ЕП отдавна е приел своята позиция относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Преди дни на среща между членовете на парламентарната комисия по бюджети и еврокомисаря за бюджета Йоханес Хан бяха разисквани  числата в предложението на ЕК за следващия дългосрочен финансов план на ЕС.  Депутатите настояват за такава финансова рамка след 2020 г., която може да отговори на амбициите и целите на ЕС и да гарантира успешното продължение на основните политики на ЕС като общата селскостопанска политика и подкрепата за по-слабо развитите региони.

Предложението на Парламента набляга и на реформа на приходната страна, за да има ЕС повече собствени ресурси - например, от нова схема за корпоративно данъчно облагане, включваща облагане на големите компании в дигиталния сектор, от схемата за търговия с емисии и от нов данък върху пластмасовите отпадъци.

Целта е да бъдат набрани достатъчно средства на европейско ниво, които да гарантират, че ЕС може да отговори на очакванията на гражданите и да допринесе за подобряването на живота им.

Валери Айер (Обнови Европа, Франция), която е също в преговорния екип на Парламента, попита еврокомисар Хан за постигнатия напредък по предложенията на ЕП за собствени ресурси. Хан потвърди, че нещата се движат напред относно данък върху пластмасовите отпадъци и схемата за търговия с емисии.

Според последното проучване Евробарометър близо 60% от анкетираните в държавите членки на ЕС смятат, че тяхната страна е имала полза от членството в ЕС, и искат Парламентът да играе по-голяма роля. Анкетираните заявяват, че ЕС трябва да работи по наднационални теми като климатичните изменения и борбата срещу тероризма.

Освен годишни бюджети ЕС одобрява и дългосрочен бюджет за период от поне 5 години. Настоящият бюджет покрива периода 2014-2020 г. и е за 963,5 млрд. евро (по цени от 2011 г.)

Парламентът и Комисията в момента изчакват Съветът да формулира своята позиция, за да могат трите институции да започнат преговори за бюджета за 2021-2027 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg