EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словения:Рекорден експорт = 2 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения:Рекорден експорт = 2 млрд.евро

mail12:10 | 10.09.2014прегледи 1514 коментарикоментари 0


Словенският износ е достигнал през месец юли най-високото си равнище от близо 20 години насам, обяви във вторник словенската статистика, давайки така необходимия тласък за крехкото икономическо възстановяване на страната. Износът е надхвърлил два милиарда евро през юли, което е с 5,3 процента повече спрямо същия месец на 2013 г. Вносът е бил в размер на 1,9 млрд. евро, което прави търговски излишък от 82 милиона евро за периода.
Словения успя да избегне спасителна помощ от ЕС през 2013 г. и очаква скромен растеж от един процент тази година след двегодишна рецесия. Очаква се растежът да се ускори през следващите две години, ако Словения продължи икономическите реформи, посочва ДПА.
Около три-четвърти от словенската търговия е насочена към партньори в ЕС, сред които Германия, Италия и Австрия. Словенската икономика е силно зависима от износа, основно на лекарства, уреди и автомобилни продукти.
Износът в блока, към който Словения се присъедини през 2004 г., е отбелязал ръст от 8 процента през юли на годишна основа. Това компенсира загубите, причинени от санкциите, наложени от ЕС и Русия заради кризата в Украйна.Миналата седмица Алеш Чантарути, председател на Търговската камара, предупреди, че продажбите към Украйна и Русия може да паднат съответно с 13 и 20 процента, намалявайки износа с общо 200 милиона евро.
Следващата седмица се очаква да бъде одобрено ново словенско правителство след предсрочните избори през юли. Има опасения обаче, че новата левоцентристка коалиция няма да успее да приложи мерките за икономии, препоръчани от ЕС и международниорганизации за ускоряване на икономическото

 


Тагове: износ, Словения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg