EUR 1.9558
USD 1.6711
CHF 2.0898
GBP 2.2931
CNY 2.3301
you tube
mobile version

Скъпо ли е здравословното хранене?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпо ли е здравословното хранене?

mail07:10 | 01.07.2025прегледи 142 коментарикоментари 0


Защо осъзнатото хранене все още се приема за нещо скъпо и недостъпно за повечето
българи?

Според резултатите от ново национално представително проучване,
реализирано от изследователски център „Тренд“, едва 6% от българите определят
начина си на живот като изцяло здравословен, а 55% изобщо не спортуват. Почти
половината от анкетираните (48%) смятат, че здравословното хранене е „твърде скъпо“, а
41% определят достъпа до качествена храна като затруднен.

Така ли е наистина?

Попитахме експерти в областта на храненето и тяхната гледна точка звучи окуражаващо:
осъзнатият избор може да е лесен и съвсем достъпен като цена.
 

Храненето със смисъл – навици от най-ранна възраст
Проф. д-р Людмила Иванова, преподавател по хранене и диететика и дългогодишен
консултант на УНИЦЕФ, подчертава, че основите на навиците за осъзнато хранене се
полагат още в детството – когато детето вижда, че такива продукти присъстват
ежедневно на семейната трапеза.

„Една добра закуска например не изисква скъпи или сложни съставки – овесени ядки,
пълнозърнест хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци са напълно достъпни
основи за здравословен старт. Но за да бъдат избрани, трябва да бъдат налични – в
близкия магазин, в училищната лавка, у дома. Това е първото условие за навик“,
подчертава тя.

Именно в тази посока работи и ритейлърът Lidl – компанията целенасочено развива своя асортимент
от растителни и пълнозърнести храни, при това на съвсем достъпни цени. Веригата
предлага все повече растителни алтернативи на протеин, както и веган и вегетариански
продукти и изравнява техните цени с тези на конвенционалните им алтернативи. Така
например може да си купите овесено или бадемово мляко на цената на обикновеното краве мляко с 3,5% масленост.

Освен това обърнете внимание на състава на хляба, лютеницата и някои от млечните
продукти от собствените марки на веригита като айрян, краве сирене в саламура и извара – те
са с подобрена рецепта, с намалено съдържание на сол и захар /в лютеницата/.

Тези промени са част от политиката за осъзнато хранене, по което се
работи от няколко години. През 2024 г. стартира и мащабна
информационна кампания #ХраненеСмисъл, с която да популяризира здравословното и

балансирано хранене, в това число и т.нар. „Планетарна диета“. Това е научно
обоснован модел на хранене, базиран предимно на консумацията на растителни
източници на протеини (варива, ядки, семена), пълнозърнести храни,сезонни плодове и
зеленчуци и умерен прием на животински храни.

Учените от комисията EAT Lancet са доказали, че по този начин се грижим както за
нашето здраве, така и за здравето на планетата.
 

Устойчив избор за здравето и бюджета

Сред най-често срещаните погрешни схващания е, че здравословното хранене е трудно
достъпно и неизбежно скъпо. Според проф. д-р Дарина Найденова, председател на
Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ),
тази нагласа често е продиктувана от липса на информация, а не от реални бариери.

Като пример тя също посочва планетарната диета. „Ако се подберат местни, сезонни
продукти и се комбинират умно – бобови със зърнени, ядки с плодове, зеленчуци с
пълнозърнести храни – храненето става не само здравословно и устойчиво, но и
изгодно“, казва проф. Найденова.

Качеството не е само в етикета, а в отговорността
„Качеството на храната не се изчерпва със съдържанието на опаковката – то започва
още със самата рецепта, състава, произхода и начина на обработка“, обяснява
Евелина Георгиева, ръководител „Осигуряване на качеството и устойчивост“ в Лидл
България.

Прилагат се и редица мерки, които имат реално въздействие върху качеството на
храните: липса на механично отделено месо в колбасите под собствени марки, строг
контрол върху остатъци от пестициди в плодовете и зеленчуците (включително
сертификация по GLOBALG.A.P.), както и милиони лева инвестиции в лабораторен
анализ на състава на стотици продукти всяка година.

Осъзнатото хранене не е привилегия
Проучването на „Тренд“ показва ясно, че голяма част от населението все още възприема
здравословното хранене като нещо за хора с по-висок социално-икономически статус.
 

Ето ви и един бърз пример за кратко посещение и пазаруване в магазина, с което да си
осигурите здравословен, балансиран и бърз обяд на цена колкото една салата в
заведение:

- Вземете готова за консумация, измита пакетирана салата, ако нямате време да се
спрете пред щандовете с богат избор от свежи плодове и зеленчуци, проверени за
над 800 остатъка от пестициди.

- Добавете от пълнозърнестите тортили, за си осигурите достатъчно фибри.

- За качествени мазнини добавете от сметанов крем за мазане с 49,9%
намаление на добавената сол.

- За финален щрих допълнете с някой от продуктите от серията Vemondo, например
веган бургер.

- Ако решите да включите десерт – бадемовото или овесено мляко и сочен плод към
него са чудесен вариант.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 7523