EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпи сирена и млека изследвани, евтините не

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпи сирена и млека изследвани, евтините не

mail17:00 | 12.07.2011прегледи 884 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Цената на сиренето и на киселото мляко отговаря на тяхното качество. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, като се позова на резултатите от независимо изследване на Българска асоциация „Активни потребители”.
Според мониторинга всички от тестваните 19 марки сирене и 16 марки краве мляко са били на необходимото ниво. За сравнение при проведеното изследване преди 2 години, бактерията Лактобацилус булгарикус е открита само в едно от млеката.
Ценовият диапазон за килограм краве сирене на изследваните марки варира от 7,29 лв до 14,80 лв, като мониторингът включва и резултати за биосирене, чиято цена достига до 19,98 лв за килограм. Най-често срещата цена при сирената е 14-15 лв., посочи Елка Василева от УНСС. Ценовият диапазон на проверените кисели млека е 0.79 лв. за 500-грамова кофичка и 1.80 лв. за 400 гр. сертифицирано биомляко.
С други думи обект на изследването на практика се оказват сиренаи млека от средния и по-горен ценови диапазон. Евтините продукти са останали извън проверката.
Според изчисления на „Активни потребители”, средната цена на сирената се е увеличила с близо 2 лв. за килограм – от 9,08 лв. през 2008 г. до 11,01 лв. през 2011 г.
Цената на кофичка кисело мляко пък се е повишила с 0,25 лв., което в процентно отношение е много.
Повишението на цената се е отразило и на днешните резултати, а качествените неща струват по-скъпо, каза още министърът и допълни: „Върнахме онзи вкус, който имат традиционните български продукти”. “Вече не се добавя и сухо мляко в продуктите, а с извеждането на млечните продукти с растителни добавки на отделни щандове намаля тяхното потребление и българинът вече яде по-качествени млечни продукти“, каза  земеделският министър.
Председателят на „Активни потребители” Богомил Николов информира, че в половината от сирената е констатирано повишено количество на сол, а в 12 от тях - по-ниска степен на зрялост. Това обаче не е нарушение, тъй като тези производители не са потвърдили, че прилагат стандарта БДС.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов посочи, че производителите, които не са заявили и не работят по БДС, също припокриват стандарта, което е много обнадеждаващо.
Резултатът от действията на министерството през последните 2 години и на БАБХ е налице – българинът слага на трапезата си само качествени продукти, каза още Найденов. Министърът припомни, че преди да започне кампанията по въвеждане на стандартите, почти не е имало продукт, който дори да се е доближавал до това качество.
„20 години имаше табу на храните, затова аз ще продължа да говоря и още повече да обяснявам на хората”, пък каза земеделския министър в отговор на вицепремиера Симеон Дянков, който препоръча на Найденов да говори по-малко и да работи повече. „Всеки има право на мнение, но оценките ги дава премиерът”, завърши Найденов и напомни за препоръките на Бойко Борисов към министрите да говорят и да обясняват на хората.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg