EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал при откриване на газопровод до Одрин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал при откриване на газопровод до Одрин

mail08:42 | 01.12.2019прегледи 1147 коментарикоментари 0


Гръцката делегация, начело със заместник-министъра на енергетиката и околната среда Димитрис Иконому напусна със скандал церемонията по откриването на Трансанатолийския газопровод (TANAP) в знак на протест срещу „провокационните заявления“ на президента на Турция Реджеп Таийп Ердгоан, предава гръцкият телевизионен канал Skai.

На церемонията в Одрин турският лидер заяви, че Анкара няма да прекрати разузнаването и сондажите в шелфа на Кипър и изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова. По неговите думи, в Средиземно море се нарушават правата на турците киприоти върху енергоносителите в шелфа на острова, Анкара „действа в рамките на международното право и в момента никакви викове и вопли няма да принудят“ Турция да изтегли корабите си, които в момента разузнават за въглеводороди.

Освен това Ердоган защити „много спорното“ споразумение за морските граници, подписано с международно признатото правителство на Либия миналата седмица. Държавният глава отхвърли реакциите на Гърция и Египет и посочи, че ситуацията „ще има различно измерение“, когато споразумението бъде одобрено в парламента в Анкара.

Иконому съобщи, че е напуснал церемонията заедно с делегацията една минута след провокационните заявления. Той поясни пред Skai, че е смятал за възможни подобни заявления от Ердоган и е бил готов за тях.

„Аз отидох като представител на гръцкото правителство по много конкретна тема: тръбопроводът TANAP ще бъде свързан с трансадиатрическия тръбопровод TAP. Така имахме основание да присъстваме на откриването. От момента, в който г-н Ердоган започна да говори за проблеми, които не са свързани с отварянето на газопровода и по провокативен начин за Гърция установих, че е очевидно, че трябва да напусна“, каза Иконому.

Според него турците попитали какъв е проблемът и той обяснил, че след изявленията на Ердоган не може да остане и затова си тръгва.

По-късно гръцкото външно министерство осъди изявленията на Ердоган, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона". В Атина Турция беше обвинена в подкопаване на стабилността и неспазване интересите на всички народи в региона, както и в демонстриране на пълно презрение към принципите на добросъседството.

„За съжаление турският президент реши да превърне проекта за мирно сътрудничество в демонстрация на военна реторика и презрение към международната легитимност“, заяви външното министерство, като отбеляза, че напускането на Иконому от събитието е естествено следствие.

В Атина изразиха надежда, че турското ръководство ще разбере, че спазването на международното право е негово задължение.

Южният газов коридор с дължина 3500 километра ще позволи доставката на газ в Европа от шелфа на Каспийско море. Компонентите на коридора са газопроводът Южен Кавказ, TANAP и TAP. Проектът TANAP предвижда транспортирането на газ от азербайджанското находище Шах Дениз през Грузия до Турция и след изграждането на TAP през 2020 г. до страните от Южна Европа.

Първоначалният капацитет на газопровода TANAP е 16 милиарда кубически метра газ годишно. Около шест милиарда кубически метра ще бъдат доставени в Турция, останалите - в Европа, където ще бъде доставен газ след завършването на строителството на TAP около началото на 2020 г. Акционерите на TANAP са: „Южен газов коридор“ - 51%, SOCAR Turkey Enerji - 7%, Botas - 30%, BP - 12%.

Кипър де факто е разделен между гръцката и турската общности от 1974 г. През 1983 г. в севермата част на острова е провъзгласена т.нар. Турска република Северен Кипър, непризната от международната общност. Преговорите между гръцката и турската общност за обединението на Кипър се водят чрез посредничество на ООН. След провала на следващия кръг през 2017 г. страните се консултират за възобновяването им.

/агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229