EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скандал между двама служебни министри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал между двама служебни министри

mail06:10 | 17.04.2017прегледи 1859 коментарикоментари 0


На последното заседание на служебния кабинет в сряда вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев внесе доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2016 г. По време на обсъждането на внесения доклад финансовият министър Кирил Ананиев отправя критики към Министерство на отбрана, защото от доклада „лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата“. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на страницата на Министерски съвет.

В началото на заседанието Янев заявява, че докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България е израз на осъществяваната политика на прозрачност и отчетност пред Народно събрание и обществеността. По време на представянето на доклада Стефан Янев уточнява, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. „Това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системен финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника“, допълва той. Янев съобщава, че главните усилия на МО през 2017 г. ще са насочени към поддържане и развитие на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили и преодоляване на системното недофинансиране във въоръжените сили и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт в съответствие с решенията на срещата на върха на НАТО в Уелс. Стефан Янев допълва, че МО ще предложи изготвянето на национален план за намирането на баланс между националните приоритети и задачи и поетите ангажименти към колективната отбрана, включително и за постигане на целта от 2% от брутния вътрешен продукт да бъде отделян за отбрана, като 20% от тези средства бъдат изразходвани за придобиване на ново въоръжение, техника и научни изследвания. По думите му, този план след неговата изработка, следва да бъде утвърден от следващото Народно събрание по предложение на правителството.

Служебният финансов министър Кирил Ананиев, който беше зам.-министър на финансите в кабинета „Борисов 2“ коментира доклада по следния начин: „от целия материал лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата и не зная това с какво допринася положително както за министерството, така и за Министерския съвет. Това се вижда както в главата за финансово осигуряване на сектора, така и във фискалната стабилност, тези глави от материала“.
Ананиев оправя критика за острия негативизъм в изложението Стефан Янев. Служебният финансов министър заявява: „Аз зная, че ние не можем да го променим в момента и на секундата, но този маниер за нападки срещу финансовата осигуреност в никакъв случай няма да се приемат добре нито от обществото, нито от парламента. Самият вицепремиер спомена преди малко, че миналата година започнахме два инвестиционни проекта, които до този момент толкова правителства не можаха да ги осигурят. Освен това, осигурихме средства и за ремонта на МиГ-29. Това са едни дългосрочни програми, които поемат ангажименти със сериозни средства, и мисля, че този остър негативизъм не трябваше да бъде залаган в начина на изложение на отчета за 2016 г.“

Премиерът Огнян Герджиков се обръща към Стефан Янев с думите: „Една мека критика получихте, вероятно мек отговор и ще дадете“.

Янев заявява, че ще даде „мек отговор“ на Ананиев. „Ако има усещане за негативизъм в този доклад, този негативизъм е по отношение на недофинансирането, което ние наричаме системно и то не зависи от Министерството на финансите, а зависи от всички тези хора, които са били в парламента, в правителствата през годините и поне от 2008 г., откакто започна финансовата и икономическата криза“, пояснява той. „В този смисъл основният акцент и положителният акцент, че миналата година е взето решение да се финансират отделни проекти, които наистина са скъпи и мащабни, не решава проблема, тъй като в момента некомплектът от личен състав е от порядъка между 25 и 30 процента, в отделни подразделения и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни, не са в състояние да си извършват дори ежедневните учебни и мероприятия по бойната подготовка. В този смисъл е въпросът този некомплект от около 30% защо във всеки един от бюджетите през годините, предходните години, е бил ограничаван до назначаването на не повече от 500 човека? Всъщност, това е въпросът. И в момента и тази година не можем да назначим повече от 500 човека – за това имаме бюджет. Проблемът в един момент – дай, Боже, да се случат тези инвестиционни проекти, да закупим новото въоръжение и техника, ще се окаже, че няма хора, които да го обслужват и които да работят“, казва още Стефан Янев. От стенограмата става ясно, че проблемът е комплексен и сериозен. „И този негативизъм е, ако съществува такъв, разбира се, е по-скоро показване на истината, не толкова търсене на някакъв ефект, краткотраен, от това, че ако сме негативни, ние ще получим по-добро отношение от този или от онзи. По-скоро казваме истината, оттам нататък всички, които са ангажирани в процеса за бъдещи решения, да го имат предвид“, уточнява той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg