EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синята коалиция е за седми ядрен блок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синята коалиция е за седми ядрен блок

mail19:16 | 07.07.2009прегледи 825 коментарикоментари 0


aec1Синята коалиция и КРИБ се обявиха за построяване на седми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като строителството му ще струва по-малко поради наличната съпътстваща инфраструктура. Електричеството от този блок ще е евтино. Американската фирма Уестингхаус е заявила сериозен интерес към изграждането на нов блок на АЕЦ Козлодуй, при това със собствени средства, твърдят от синята коалиция.
Кметът на Плевен Найден Зеленогорски коментира, че строителството на АЕЦ Белене също е необходимо, но без да има държавни гаранции и главно с участието на частни капитали, а не с 51% държавно участие (в лицето на НЕК и БЕХ).
Един от основните въпроси пред проекта АЕЦ Белене, вкл. и пред спечелилия конкурса за стратегически инвеститор немски концерн RWE, е осигуряване на финансирането на строителството, което при най-оптимистични прогнози ще бъде над 4 млрд.евро. Изпълнител е руската Атомстройекспорт.
През май правителството поиска държавен заем от Русия за строителството на АЕЦ Белене, за който по неофициална информация руската страна е дала принципно съгласие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990