EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силистра: Недостиг на заварчици и стругари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силистра: Недостиг на заварчици и стругари

mail11:04 | 11.04.2024прегледи 1097 коментарикоментари 0


Машиностроителните предприятия в Силистра страдат от липса на заварчици и стругари, показа проверка на БТА. Представителите на бранша са категорични, че от години държавният план-прием на професионалните гимназии не удовлетворява нуждите им. За да се справят с проблема работодателите в региона са готови да предлагат стипендии, възможности за платен стаж и бъдещи трудови договори на младежи, които желаят да изучават тези професии.

Инженер Събчо Събчев е част от сектора повече от 30 години. В неговото предприятие работят между 250 и 300 души.

"Това означава, че всяка година би следвало около 25 човека, с подходящото образование и нагласа, да постъпват от учебната скамейка, но това не се случва. Налага се сами да образоваме хора, което отнема около година и половина, а обикновено те са на възраст над 50 години", разказа Събчев.

Подобни трудности срещат и останалите фирми в сектора. Георги Гайдаров е собственик на машиностроително предприятие и споделя, че заварчиците, които работят в него, отдавна са навършили възрастта за пенсиониране.

"Те не са вечни, а от много години професионалните училища не произвеждат такива кадри. В България машиностроене вече е мръсна дума, никой не говори за проблемите в нашия бранш. Училищата, за да привличат ученици, предлагат най-различни специалности, а класическите бяха изхвърлени от системата", каза Гайдаров.

За да се справят с недостига на кадри, работодатели в Силистренско ще помогнат за създаване на паралелки за заварчици и стругари в местната Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров". Те ще изплащат месечни стипендии в размер на 1/3 от минималната работната заплата на желаещите да се запишат в тях. Освен това са готови да предоставят възможност за платен стаж и финансова помощ за обучение във висше учебно заведение. Срещу това учениците ще трябва да подпишат 3-годишни трудови договори с фирмите.

"През последните години не се предлага обучение по тези специалности, а бизнесът има нужда от тях. Затова решихме да се опитаме да ги възобновим. Курсът на обучение ще бъде 3-годишен и учениците ще получат първа квалификационна степен по специалността. Надяваме се да проявят интерес", каза за БТА директорът на гимназията Татяна Кинджакова.

Тъй като професиите заварчик и стругар са защитени от държавата, за да се образуват паралелките, е нужно в тях да се запишат по 9 ученици. Ако има желаещи, освен помощ от бизнеса, те ще получават и стипендии от училището.

"Това е реален занаят, който е ценен не само у нас, но и на много места по света. И на изток, и на запад биха могли да си намерят работа с това, което умеят. Освен това тези специалности вече не са базирани на тежък физически труд, а са доста осъвременени. Всичко е подчинено на технологични процеси, където машините са с програмно управление", каза Събчо Събчев.

Той допълни, че за да се гарантира качествена подготовка в новите специалности, работодателите от региона са влезли в контакт с представители на Русенския университет и Техническия университет в Габрово. Там желаещите преподаватели от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра могат да получат допълнителна квалификация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055