EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен интерес към български ценни книжа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен интерес към български ценни книжа

mail14:00 | 28.07.2010прегледи 973 коментарикоментари 0


На 27 юли 2010 г. Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца, съобщиха от пресцентъра на министерството.
На проведения аукцион беше отчетен много висок инвеститорски интерес, като общият номинал на заявените поръчки достигна 115 млн. лв. и търсенето превишаваше предлагането повече от два пъти и половина. Постигнатият коефициент на покритие от 2.55 оправда предварителните очаквания за завишен инвеститорски интерес. Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни дружества, инвестиционни посредници и други, които участваха както със състезателни, така и с несъстезателни поръчки.
При предложено на аукциона количество ДЦК в обем от 45 млн. лв. беше постигната среднопретеглена годишна доходност от 5.97 на сто. Реализираната на аукциона доходност е по-ниска в сравнение с предходното преотваряне на емисията през месец юни тази година - 6.15%, като се наблюдава тенденция за намаляване на доходността на първичния пазар на ДЦК.
Поради регистрираното високо ниво на инвеститорско търсене, състоянието и развитието на финансовата система в страната и в международен план, както и стремежа на МФ да осъществява гъвкава и адекватна на финансовата ситуация емисионна политика, министерството взе решение да одобри поръчки със съвкупна номинална стойност 93.11 млн. лв., което съответства на среднопретеглена годишна доходност от 6.10 на сто.
Постигането на намаление на доходността на аукционите на ДЦК, респективно на цената по която се финансира държавата, е още едно доказателство за положителната оценка, която инвеститорите дават на провежданата фискална и макроикономическа политика особено в състояние на продължаваща глобална несигурност и суверенна дългова криза в Европа, коментира зам.-министърът на финансите Ана Михайлова. Тя отчита резултатите от аукциона като голям успех.
Една от основните предварително заложени цели в емисионната политика на МФ е осигуряването на прозрачно и справедливо пазарно-ориентирано финансиране при минимално възможна цена и при оптимална степен на риск, каза заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. Според нея реализацията на тази цел е продължителен процес, който се основава на непрекъснати и задълбочени анализи, резултатите от които предопределят поведението на МФ в качеството му на емитент при провежданите аукциони за пласмент на държавни ценни книжа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg