EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Серия от стачки в Португалия и Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Серия от стачки в Португалия и Гърция

mail13:50 | 07.02.2011прегледи 681 коментарикоментари 0


Лисабонското метро беше напълно парализирано тази сутрин от неколкочасова стачка - първата от серия частични спирания на работата, предвидени за тази седмица в обществения транспорт в Португалия в знак на протест срещу решението на правителството да бъдат орязани заплатите, предаде Франс прес.
Сто процента от служителите на метрото в португалската столица участват в стачката днес от 6.30 до 11 часа местно време, съобщиха синдикатите. Административното ръководство посочи, че станциите са затворени от съображения за сигурност.
Профсъюзите призоваха за неколкочасово спиране на работата от сряда до петък и в португалските железници, речния транспорт в столицата и автобусните линии в Лисабон, Порту, Брага и Коимбра.
В знак на протест срещу политиката на строги икономии на социалистическото правителство на Жозе Сократиш, предвиждаща намаляване на заплатите в обществения сектор с 5 процента, двете основни синдикални конфедерации в страната организираха през ноември първата обща стачка от 1988 година.
В същото време фермери от северногръцката област Серес изкарват тракторите и от днес смятат да затворят границата с България при контролно-пропускателния пункт Промахон, съобщи радио Атина.
Земеделските производители от района на Лариса, Централна Гърция, също призовават за участие в протест, насрочен за днес в 12 ч.
Браншовите сдружения са определили сборен пункт при разклона Гиртони и смятат да се насочат към пропускателните пунктове на магистралата между Атина и Солун. Исканията на фермерите са финансови.
Днес продължават протестите и лекарите от държавния осигурителен фонд в Гърция. Към тях ще се присъединят и болничните лекари от Атина и Пирея. Затворени днес остават и аптеките в южната ни съседка заради нестихващите протести и на фармацевтите.
Всички те недоволстват от подетите от правителството реформи в здравната система и либерализацията на така наречените затворени професии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159