EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След Голямата рецесия - Голяма регресия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След Голямата рецесия - Голяма регресия

mail17:50 | 07.02.2011прегледи 1098 коментарикоментари 0


След Голямата рецесия, Европа е последвана от Голяма регресия, отбелязва в публикация Reuters.
Заплати, пенсии, застраховки срещу безработица, колективни споразумения и социални помощ са обект на много критики и атаки след като редица правителства се борят да намалят дълговете, раздути отчасти заради спасяването на банките по време на световната финансова криза.
Популярният европейски социален модел с щедрите държавни обезщетения, социалното партньорство между синдикати и работодатели, платен отпуск, ограниченото работно време и т.н. вече губи привърженици.
„Преобладаващата философия е, че на много хора в определени държави им се плаща прекалено високо и че би трябвало да сме повече като в Германия, където заплатите имат реално увеличение на 10 години,” коментира Джон Монкс, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.
С изключение на банките и инвеститорите, европейският социален модел претърпя орязване - слабо в скандинавските страни и доста сериозно в други.
Орязването на заплати и социални придобивки е най- осезаемо в Гърция, Ирландия, Румъния и Латвия, които са под международни спасителни програми, проектирани от Международния валутен фонд и Европейската комисия.
„Посланията са същите - за намаляване на заплатите, особено в публичния сектор, както и придобивките след пенсиониране и то в определени държави,” заяви пред Reuters Монкс.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg