EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Селски туризъм в родопските Лещен и Долен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селски туризъм в родопските Лещен и Долен

mail15:00 | 03.09.2014прегледи 1383 коментарикоментари 0


Разположени високо в Западните Родопи селата Лещен, Ковачевица и Долен гостоприемно очакват любителите на селския и екотуризъм. Намиращите се в Югозападна България селища правят впечатление със запазените старинни къщи и малки калдаръмени улички. Усещането е сякаш времето е спряло.
Тези села постепенно обезлюдяват. Справка в ГРАО показва, че жителите с постоянен адрес в село Лещен са едва петима. Местните казват, че през зимата тук остават само двама - баба и дядо. Ситуацията в Ковачевица и Долен е подобна, макар там населението да е от няколко десетки до двеста-триста души. Макар и само през лятото всичко в тези села оживява.
Малки кръчми, магазинчета за сувенири и къщи за гости съживяват запустелия край. Уникалните планински селца посрещат нашите и чужди туристи, както и потомци на местните, решили да се върнат по родните места и да стегнат родните си къщи.
Привличат ги прекрасната природа и уникална за района архитектура.
Групи чуждестранни туристи, както и семейства българи, се разхождат по кривите улички, провиращи се между каменните зидове и дувари на старите къщи. В селската кръчма, разположената в центъра на Лещен срещу стара църква, сега през лятото се чува и немска, холандска и английска реч. Основен поминък тук са гурбетът и тютюнопроизводството. Туризмът, строителството и реставрацията на къщи за гости осигуряват допълнително препитание на хората от съседните села.
Новите постройки запазват автентичния селски стил.
Не малка част от опустелите къщи в Лещен вече са закупениот другоселци и чужденци. Къщи за гости се строят в периферията на Лещен - във възрожденски стил и с тикли вместо керемиди, повечето по европейски програми, обясняват местните. Новото строителство обаче запазва автентичния селски стил.
Справка в Държавен фонд земеделие показва, че европейските проекти за строителство на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони в Лещен са общо девет, в Ковачевица - 3 , а в Долен - 1. Местен, построил къща за гости близо до Лещен, сега прави още хижа и землянка, вкопана в склон, с всички удобства, с които смята да привлича туристи. Макар и новопостроена, къщата за гости вече е резервирана за Нова година, разказва той. Хотелиерите тук се надяват и зимата да се очертае като добър сезон. Обезпокоени са обаче, че стръмните и тесни планински пътища са трудно проходими през зимата.
Източник:БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg