EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободната търговия ЕС-МЕРКОСУР засега мираж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободната търговия ЕС-МЕРКОСУР засега мираж

mail11:00 | 28.01.2013прегледи 691 коментарикоментари 0


Бразилският президент Дилма Русеф, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призоваха за скорошно подписване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР), предаде Франс прес. Те се обявиха също за укрепване на икономически връзки. Срещата на върха Бразилия-ЕС отразява силната политическа воля за постигане на споразумение между МЕРКОСУР и Европа, посочва Ван Ромпой в декларация.
През следващите дни ще имаме съвещание на високо равнище между МЕРКОСУР и ЕС, което разглеждаме като стратегическо, изтъкна Дилма Русеф, имайки предвид министерска среща между двете страни преди срещата на върха между Латинска Америка и Европа в град Сантяго, Чили. На това съвещание ще имаме възможност да определим следващите стъпки в преговорите, добави бразилската президентка, която смята споразумението за много
важно за двата района.

Преговорите за свободна търговия ЕС-МЕРКОСУР започнаха още през 1999 г., но пет години по-късно на практика попаднаха в задънена улица заради противоречия по подхода към проблема за взаимното отваряне на пазарите, посочва ИТАР-ТАСС. Южноамериканците настояват европейските пазари да бъдат широко отворени за селскостопански продукти от страните в МЕРКОСУР (Аржентина, Бразилия, Венецуела, Парагвай и Уругвай).
Европейците искат максимално привилегировани условия за износа на своите промишлени стоки в Южна Америка. На форума в Бразилия беше засегната темата за световната финансово-икономическа криза и подхода към решаването й в дневния ред на групата Г-20. Дискутиранибяха и външнополитически теми като обстановката в Близкия изток и Северна Африка.Стокообменът между Бразилия и страните от ЕС за миналата година възлиза на 96,6 милиарда долара. Западноевропейските инвестиции в Бразилия през 2011 г. са на стойност 36 млрд. долара, а в края на 2010 г. бразилските инвестиции в страни от ЕС са се равнявали на общо 80 млрд. долара.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg