EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световният млечен пазар в условията на Covid-19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният млечен пазар в условията на Covid-19

mail06:35 | 31.03.2020прегледи 9832 коментарикоментари 0


6-7-процентен спад на цените в сектора следващите 12 месеца, прогнозират експерти. Пандемията от коронавирус се превърна в основен елемент на напрежението на глобалния млечен пазар, са единодушно всички анализатори. Как се отрази коронавирусът на сектора в различни части на света, проследява Зана ван Дайк в dairyglobal.net.

Китай е най-голямата експортна дестинация на млечни продукти от Австралия

През 2019 г. за там са изнесени общо 245 000 т. В последния си доклад главният анализатор на Dairy Australia София Омстедт пише, че на този етап доказателствата за въздействието на коронавируса са доста неясни, тъй като има малко данни. Крайното въздействие зависи до голяма степен от това след колко време ще се преборим с вируса, а това е в сферата на предположенията. Омстедт смята, че заразното заболяване неминуемо ще се отрази върху хранителния сектор поради намаляването на броя на хората.

Нова Зеландия

Пред NZherald изп. директор Ричард Уайят на Miraka Dairy (млекопреработвателно предприятие с над 130 служители) споделя, че е разговарял с няколко свои колеги от агросектора и те са доста притеснени от ситуацията.

Най-изнервени са колегите, които имат големи експортни количества за Китай, както и млечни продукти с по-къс срок на годност на склад. Ситуацията в Китай се отразява неблагоприятно на търговските отношения.

Ако това се беше случило в пиковия период на млекопроизводство в Нова Зеландия - през октомври, това наистина щеше да е съкрушителен удар. Но тъй като сме в по-ниския период на годината по отношение на млечните потоци, това няма да има толкова силно въздействие, смята Уайат.

Според друг анализ загубите от разпространението на коронавируса върху нереализиран износ на местни млечни продукти може да са на стойност около 300 млн. новозеландски долара. Експерти смятат, че пандемията ще нанесе сериозен икономически удар на млечния сектор, тъй като Нова Зеландия е силно зависима от световната икономика.

Правителството подготвя пакет от мерки за облекчаване на икономическия удар. Министърът на финансите се среща с банките, защото те са на първа линия в подпомагането на фирмите, засегнати от COVID-19. Новозеландският премиер Джасинда Ардерн обяснява, че правителството се стреми няма да има големи сътресения в млечната промишленост.

В САЩ

млекопроизводителите в щата Уисконсин (вторият по производство на млечни продукти след Калифорния) и млекопреработвателите вече усещат въздействието на търговската несигурност поради COVID-19. Според Марк Стивънсън, анализатор на млечната промишленост в Уисконсинския университет в Мадисън, цените на млечните фючърси са паднали драстично още в началото на февруари, тъй като броят на заразените с коронавирус продължава да расте.

Стивънсън смята, че реакцията на пазара идва от опасенията за това какъв ще е размерът на пандемията и от влиянието й върху износа на млечни продукти.

Тревогата е повече от основателна, когато най-големият вносител на млечни продукти в света е опустошен от пандемията с коронавируса, заключава американският анализатор.

Износът на млечни продукти става все по-труден, затруднено е и транспортирането им през граница.

Изп. директор на Съвета по експорта на млечни продукти в САЩ и бивш министър на земеделието Том Вилсак посочва двете основни причини, поради които страдат цените на млечните продукти: проблемите в китайските пристанища и намаленото търсене.

В момента обстановката с разпространението на коронавируса (първите случаи тук са от декември 2019 г.) в

Китай

остава катастрофална, макар че вече се усеща лек оптимизъм, тъй като по всяка вероятност пикът на заболяването тук може би вече е преминал.

Износът и вносът в източноазиатската държава са силно засегнати. Проблемите са свързани с това, че някои пратки не могат да влязат в страната, тъй като нямат възможност да акостират в китайските пристанища и това може да доведе до развалянето на млечни продукти като масло и сирене.

Най-големият вносител на млечни продукти неминуемо ще понесе голям удар върху икономиката си като цяло и в частност върху млечния сектор. Това е така, тъй като сривът в икономиката на страната ще повлияе на способността на Китай да купува млечни продукти.

Италия

където има най-голям заразени след Китай, се бори героично да постави вируса под контрол. Експерти предупреждават за въздействието на обстановката върху хранителния сектор. Северна Италия е най-силно засегната от коварния вирус и е под карантина. Президентът на Италианската федерация на хранителната промишленост - Federalimentare, Ивано Вакондио, предупреди, че рискът от производствена блокада може да препъне италианския хранителен сектор.

В световен мащаб разпространението на коронавируса ще доведе 6-7-процентен спад на цените на млечните продукти, смята Нейт Доней, директор на сектор “Интелигентно млекопроизводство” в международната маркетингова компания INTL FCStone./източник:фермер.бг


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157