EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните лидери създават глобален финансов борд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните лидери създават глобален финансов борд

mail17:16 | 24.04.2009прегледи 2352 коментарикоментари 0


За да преодолеят най-тежката криза от 30-те години на миналия век, лидерите на 20-те ключови икономики в света се договориха да създадат специален Борд за стабилност на глобалната финансова система. На срещата в Лондон за пръв път те постигнаха консенсус за ликвидиране на "сенчестата" банкова дейност, контрол над хедж фондовете и суперрисковите пазари, регулация за рейтинговите агенции, въвеждане на нови международни счетоводни стандарти и на механизъм за ранно предупреждение срещу кризи. Засиленият надзор над финансовите институции включва още санкции за офшорните зони, които не сътрудничат при разследване за укрити данъци.
"С данъчната тайна от миналото трябва да се приключи", заяви британският премиер Гордън Браун.
Всички мерки са обобщени в 6 принципа, включващи и борба с протекционизма. Те трябва да доведат до възстановяване на световния икономически растеж и търговия и създаване на нови работни места.
В заключителната декларация на Г-20 се обявява безпрецедентната сума от $5 трилиона за спасяване на световната икономика в следващите 20 месеца и се поставят целите за 4% увеличение на глобалното индустриално производство до края на 2010 и тласък на прехода към зелен бизнес. На МВФ и Световната банка се определя ключова роля и им се отпускат общо $1.25 трилиона за подпомагане на закъсали развиващи се държави.
"Договорихме се за изграждане на нова финансово-пазарна архитектура", заяви германският канцлер Ангела Меркел, която ден по-рано предупреди за сериозни различия между участниците. "Резултатите надхвърлят всичко, което можем да си представим", коментира френският президент Никола Саркози.
По-късно тази година - вероятно през септември в Япония - ще има нова среща на Г-20.
МВФ е звездата на срещата в Лондон
В първите реакции на анализаторите бе повдигнат въпросът кой точно ще измъкне света от рецесията, след като на САЩ - икономиката в епицентъра на кризата, продължава да се гледа и като на спасител и основен консуматор. В Китай пък 1 млрд. потребители в момента предпочитат да спестяват, вместо да пазаруват. И двете държави се нуждаят от засилване на износа, за да съживят икономиките си.


Решенията на срещата

- До края на следващата година общият обем на световния пакет за стимулиране на икономиката ще достигне $5 трилиона.

В него влизат вече отпуснатите и бъдещите спасителни пакети, средствата за напомпване на Международния валутен фонд, намаляването на лихвените проценти, социалните програми за безработни и средствата за финансиране на глобалната търговия

- МВФ получава допълнителни $500 млрд.

С тях общият обем на средствата, с които фондът ще разполага за отпускане на спешни заеми на най-ударените от световната икономическа криза страни, се увеличава на $750 млрд.

- МВФ ще може да тегли заеми от капиталовите пазари и да продава от златния си резерв, за да получи допълнителни кешови активи за финансиране на закъсалите държави

- $250 млрд. за страните членки ще бъдат налети чрез инструмента на МВФ, наречен Специални права на тираж(СПТ).

Чрез този механизъм богатите страни ще могат да преотстъпват дяловете си в СПТ на по-бедните държави. Тази мярка ще предостави ликвидност към световната икономика.

- Създава се пакет от $250 млрд. за подкрепа на световната търговия

Петдесет млрд. долара ще бъдат отпуснати още през май от Световната банка. Останалите средства ще се разпределят през следващите две години, като ще подпомагат търговските финанси чрез експортни кредити.

- Някои страни обявиха точно какво ще дадат за МВФ

Япония и ЕС ще дадат по 100 млрд. евро за подсилването на заемодателския капацитет на МВФ. Очаква се САЩ да даде също толкова. Китай ще отпусне 40 млрд. евро. Канада обяви $10 млрд., а Норвегия - 4.56 млрд. евро.

- Офшорните зони ще бъдат сложени в черен списък

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие трябва да публикува черен списък, в който ще посочи териториите, наричани данъчен рай. Той трябва да уличава тези, които не желаят да сътрудничат на властите в другите държави за разкриването на данъчни измами. В бъдеще ще има санкции за тези територии.

- Хедж фондовете ще бъдат контролирани

Хедж фодовете и другите сенчести финансови инструменти, които до голяма степен са възприемат като виновниците за кризата, за първи път ще бъдат поставени под стриктен контрол. Мярката е по изключителното настояване на страните от ЕС.

- Новосъздаден Борд за финансова стабилност ще регулира финансовите пазари

Бордът за финансовата стабилност, който ще замести съществуващия към Г-20 Форум за финансова стабилност, ще има правомощия за наблюдение и контрол на финансовите пазари. Той ще отговаря за ранно предупреждение за бъдещи кризи. Колеж от международни наблюдатели ще наблюдава финансовите институции.

- Ще бъдат създадени единни счетоводни стандарти и наблюдение на агенциите за кредитен рейтинг и прочистване на токсичните капитали

- Подновяване на преговорите от кръга "Доха"

Преговорите от кръга "Доха", които имат за цел да либерализират световната търговия, ще бъдат възстановени на следващата среща на Г-8 в Италия, на която ще участват Бразилия и Индия. Тя ще се проведе в началото на юли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg