EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световната банка подкрепи 2 инфраструктури проекта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната банка подкрепи 2 инфраструктури проекта

mail15:10 | 07.10.2011прегледи 901 коментарикоментари 0


През последните десетина дни в София екипи от Световната банка и МФ обсъждаха изпълнението на два инфраструктурни проекта, финансирани с инвестиционни заеми от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Срещите на първата мисия на банката от края на септември подкрепи изпълнението на Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура, финансиран с инвестиционен заем от МБВР в размер на 90 млн. евро и за продължаване на диалога в транспортния сектор. Заемното споразумение по проекта е сключено през 2007 г., като настоящият срок за усвояване на средствата по заема е 30.06.2013 година. Основната цел на проекта е да се намалят разходите на пътния транспорт чрез подобряване на състоянието и качеството на пътната мрежа в страната по време на първите години от присъединяването й към ЕС. Проектът за рехабилитация на пътната инфраструктура се изпълнява от Агенция „Пътна инфраструктура" към МРРБ и бе преструктуриран през първата половина на 2011 г. в посока даване на възможност за завършване на инвестициите в рехабилитация на около 307 км. пътища 1-ви, 2-ри и 3-ти клас и заделяне на ресурс за подпомагане подготовката на програми и проекти в пътния сектор за финансиране със средства от ЕС. В рамките на мисията експертите на Световната банка отчетоха подобрение на изпълнението на проекта след неговото преструктуриране, в т. ч. положителен тренд в темповете на рехабилитация на включените в обхвата му пътни участъци и повишено усвояване на средствата по заема. Бе отбелязано и, че на изпълнителите се плаща навреме, като през настоящата година няма констатирани бюджетни проблеми.
В контекста на разговорите с мисията бяха обсъдени и намеренията на правителството за продължаване с ускорени темпове на реформите в железопътния сектор, включително желанието за постигане на реални резултати преди да се пристъпи към външно финансиране. От страна на МФ бе подчертано разбирането, че заемите от международните финансови институции могат да бъдат единствено допълнителен инструмент за реформиране на сектора и привеждането му в стабилна пазарна позиция.
В периода 3-5 октомври 2011 г. се разгледа и обсъди изпълнението на Проект за развитие на общинската инфраструктура, финансиран с инвестиционен заем от МБВР в размер на 81 млн. евро. Заемното споразумение по проекта е сключено през 2010 г., като срокът за усвояване на средствата по заема е 31.12.2015 година. Проектът за развитие на общинската инфраструктура се изпълнява от МРРБ и с неговото реализиране се цели подобряване надеждността и качеството на водоснабдяването за населението в определени населени места и да се помогне на общините да увеличат капацитета си за инвестиционно планиране. В обхвата му са включени дейности по изготвяне на Регионални генерални планове за ВиК системите за територията на цялата страна и инвестиции в изграждането на язовири Пловдивци, Луда Яна и Нейковци, както и рехабилитация на язовир Студена. В рамките на мисията бяха обсъдени въпроси по изпълнението на проекта и ускоряване темповете на реализиране на основните дейности след преструктурирането му през първата половина на 2011 г., което беше направено с цел подобряване на изпълнението.

 


Тагове: проекти, СБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037