EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сбербанк погълна турската Денизбанк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сбербанк погълна турската Денизбанк

mail14:30 | 17.09.2012прегледи 463 коментарикоментари 0


Турската Агенция за регулиране и надзор в банковата сфера одобри сделка за предаване на 99,85 процента от акциите на турската Денизбанк на руската банка Сбербанк, предаде ИТАР-ТАСС.
След приключване на всички формалности Сбербанк ще стане собственик на турската банка и нейните дъщерни фирми, принадлежащи на белгийската група Дексиа (Dexia). Решението на агенцията за регулиране и надзор предвижда както прякото, така и косвеното притежание на активите. Според него 57,49 процента от тях ще бъдат косвено предадени на руската централна банка. Сбербанк обяви в началото на юни, че се е споразумяла със затруднената белгийска банка Дексиа да купи от нея Денизбанк. Според информация на ИТАР-ТАСС сделката е за 3,5 милиарда долара.
Миналата година Дексиа обяви, че планира да продаде Денизбанк заради финансовите проблеми, пред които е изправена белгийската банка майка. Денизбанк, която е създадена от държавата през 1938 година, за да финансира морския сектор, е деветата по големина в Турция банка с широка мрежа от клонове. Тя покрива около 4,2 процента от потребителските кредити и 2,8 процента от трансакциите по кредитни карти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg