EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

СБ: Регионални прогнози за 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: Регионални прогнози за 2010

mail17:30 | 23.01.2010прегледи 2374 коментарикоментари 0


Световната банка публикува доклад „Глобални икономически перспективи 2010: Регионални прогнози”. Ето какви са прогнозите на банката по региони.

Европа и Централна Азия
В резултат на проявили се по-рано слабости (по-голям дефицит по текущата сметка на платежния баланс и на държавния бюджет) в много от страните на развиващия се регион на Европа и Централна Азия бяха най-силно засегнати от кризата със спад в БВП, изчисляван на 6,2% за 2009 година, се казва в документа.
Въпреки прогнозите за 2,7 % ръст на БВП през 2010 и 3,6% през 2011 г,, темповете на растеж при повечето икономики ще останат под техния потенциален растеж, като безработицата и преструктурирането ще продължават  да бъдат значителни.
Много по-високи нива на необслужвани заеми, по-високи лихви и слаби международни капиталови потоци ще потискат икономическия растеж.
Нещо повече, няма да отшумят сериозните рискове пред растежа, включително вероятността от вторична регионална финансова криза или двойно по-дълбока рецесия. Независимо от подобряването на международните финансови условия и адаптирането на вътрешните пазари, през 2010 г. се очаква нуждите от вътрешно-регионално финансиране да надхвърлят с около 54 милиарда щ.д. обема на входящите потоци.

Източна Азия и Тихоокеанския басейн
Регионът на Източна Азия и Тихоокеанския басейн беше лидер в съживяването на глобалната икономика през миналата година, което е отражение на важни мерки в областта на данъчната политика и повишено търсене на вътрешните пазари. Китай, с растеж от 8,4 процента през изминалата година, беше двигател на регионалния растеж, създавайки модел, който се очаква да бъде продължен и през настоящата година с прогнозни 9 процента ръст на китайския БВП. Ръстът на БВП на региона се изчислява на 6,8 процента за 2009 г., като очакванията са той да достигне 8,1 процента през настоящата година. Капиталовите потоци се завръщат в региона, а развитието на местните финансови пазари даде тласък на по-нататъшното възстановяване. Продължаващият излишък на производствен капацитет и умереният напредък в нарастването на световната търговия ще попречат ръста на БВП да надхвърли 8,2 процента през 2011 г.

Латинска Америка и Карибския басейн
По-здравите икономически основи помогнаха на региона на Латинска Америка и Карибския басейн да премине през кризата доста по-успешно в сравнение с миналото. След спад в БВП, изчисляван на 2,6 процента за миналата година, регионалният БВП се очаква да нарасне с 3,1 процента през 2010 и с 3,6 процента през 2011 г., въпреки че по-слабите инвестиции ще попречат на растежа да достигне нивата от годините на оживление. Трансферите от частни лица от чужбина и донякъде туризмът (два важни източника на външно финансиране за страните от Карибския басейн) се очаква да отбележат умерено възстановяване през периода 2010-2011 г., тъй като ще бъдат спъвани от слабия пазар на труда в Съединените щати и други страни с високи доходи. Сред ключовите предизвикателства пред региона са отслабване на мерките за стимулиране, фискалната устойчивост на предоставяните помощи за безработни и поддържане на политика на отворени врати за международната търговия и инвестиции.

Близкия Изток и Северна Африка
Регионът на Близкия Изток и Северна Африка беше по-слабо засегнат от кризата в сравнение с други региони, с общо забавяне от 2,9 процента в ръста на БВП през 2009 г. Растежът в развиващите се страни-вносителки на петрол се изчислява на 4,7 процента за 2009 г. В развиващите се страни-износителки на петрол растежът е намалял до 1,6 процента, което е отражение както на свитото производство, така и спадналите приходи от петрол. Прогнозата за региона като цяло е БВП да нарасне с 3,7 процента през 2010 и с 4,4 процента през 2011 г. Предвижданията за възстановяване се предпоставят от възраждането на глобалното търсене на петрол, стабилизирането на цените на петрола и отражението на този процес върху ключови експортни пазари. Въпреки постепенното оттегляне на мерките за фискално стимулиране, очакванията са умереното повишаване на капиталовите и потребителски разходи да допринесе за един по-стабилен растеж.

Южна Азия
Южна Азия като че ли успя да избегне най-страшните ефекти от кризата. Независимо от това, очакваният за 2009 г. ръст на БВП от 5,7 процента (също като през 2008 г.) представлява видимо отстъпление от нивата през периода на оживление, което до голяма степен се дължи на ясно изразения спад в нарастването на инвестициите. Частните капиталови потоци - основен канал на проявление на кризата, са с по-незначителен дял в БВП на Южна Азия (особено преките чуждестранни инвестиции) в сравнение с повечето от останалите региони. Наред с това вътрешното търсене в региона беше сравнително устойчиво, подкрепено от антициклични макроикономически политики. Очаква се растежът да скочи до 6,9 и 7,4 процента респективно през 2010 и 2011 г.

Субсахарска Африка
Субсахарска Африка също беше силно засегната. Кризата беше почувствана най-напред в търговския сектор, преките чуждестранни инвестиции, туризма, трансферите на частни лица от чужбина и каналите за официални помощи. Нарастването на БВП на региона през изминалата година се оценява на едва 1,1 процента. Страните-износителки на петрол и тези със средни доходи бяха засегнати по-силно, отколкото страните с ниски доходи, крехките и по-слабо интегрираните страни, или поне в началото това беше така. През 2010 г. БВП се очаква да нарасне с 4,8 процента в страните от Субсахарска Африка, без Република Южна Африка, при ръст от 4,2 процента в „крехките държави”, и 4,8 процента в страните с ниски доходи. Република Южна Африка се очаква да отбележи ръст от 2 процента през настоящата година след свиването от 1,8 процента през 2009 г., докато в страните със средни доходи растежът ще достигне 3,5 процента. Общите икономически изгледи за региона остават несигурни и степента на възстановяване до голяма степен ще зависи от търсенето на ключови експортни пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg