EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Продължава спадът на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Продължава спадът на икономиката

mail18:04 | 01.09.2020прегледи 538 коментарикоментари 0


Историческият спад на икономиката на САЩ през второто тримесечие е 31,7 на сто - по-слаб от обявените по-рано 32,9 процента. Това сочи преразгледаната оценка за свиването на БВП на САЩ, публикувана днес от министерството на търговията и цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Този исторически спад, прибавен към свиването на икономиката през първото тримесечие (-5 на сто), официално тласна страната към рецесия в резултат на пандемията от Ковид-19, принудила властите да въведат драстични ограничителни мерки, довели до спирането на американската икономика.

Този спад е обезпокоителен и е най-бързият тримесечен спад в историята на показателя, датираща от 1947 година, отбелязва АП. Предишният такъв антирекорд беше през 1958 година (-10 на сто).

Миналото тримесчие бизнесът замря и милиони изгубиха работата си в най-голямата световна икономика. Подем настъпи след възобновяването на дейностите през юни и някои компании започнаха отново да назначават. Икономистите обаче очакват пълното възстановяване да отнеме доста време, тъй като вирусът все още не е овладян, а държавните помощи се изчерпват.

Американската икономика остава солидна, но безработицата може да остане висока години наред, особно в най-силно засегнатите от икономическата криза заради коронавируса области, заяви днес президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) Джероум Пауел, цитиран от Франс прес.

"Икономиката беше солдна през февруари. Така че има много сила в икономиката. Възстановяването през май и юни настъпи по-рано и беше по-силно от очакваното", което означава, че все още има здрава икономика, с изключение на най-тежко засегнатите от санитарната сектори, изтъкна Пауел на среща на централни банкри в Джаксън Хол.

Той посочи конкретно ресторантьорството, хотелиерството и пътуванията. Но по думите му "щом бъде овладяна болестта, останалата част от икономиката ще може да се взстанови доста бързо".

УФР: Икономика е солидна, но безработицата може да остане висока години наред

Централната банка на САЩ променя политиката си и вече ще разрешава увеличение на инфлацията, за да помогне на икономиката да създава работни места в подкрепа на домакинствата с ниски доходи, съобщи също Пауел.

Промените в рамковата политика предвиждат инфлацията да може да остане над целевите 2 процента в продължение на известно време, преди УФР да бъде принудена да реагира с увеличаване на лихвите, изтъкна централният банкер на САЩ.

УФР има готовност да използва пълната си гама от инструменти, за да подкрепи икономиката, подчерта той.

  


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg