EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Без санкции към "Русал"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Без санкции към "Русал"

mail11:04 | 28.01.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


В неделя Министерството на финансите на САЩ отмени санкциите срещу алуминиевия гигант "Русал" и срещу други руски фирми, свързани с олигарха Олег Дерипаска, съобщава Ройтерс. Това стана факт въпреки натиска на демократите в Конгреса на САЩ за запазване на наложените ограничения.

По-рано този месец 11 от републиканците в Сената на САЩ се присъединиха към демократите в неуспешен опит да запазят санкциите срещу "Русал", компанията - майка "Ен + Груп" и енергийната компания EuroSibEnergo. Но това не беше достатъчно, за да се преодолее опозицията от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп и на повечето републикански конгресмени.

Защитниците на санкциите твърдят, че Дерипаска, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, е запазил твърде много контрол над компаниите, за да бъдат отменени санкциите, наложени през април 2018-а година в опит да се накаже Русия за редица действия, включително анексирането на украинския полуостров Крим, опитите за руска намеса в американските избори и подкрепата на Москва за сирийското правителство в гражданската война в страната.

Някои депутати и от двете партии заявиха, че е неуместно да се облекчават санкциите, докато специалният съветник Робърт Мюлер проучва дали президентската кампания на Тръмп през 2016 година е влязла в тайно споразумение с Москва.

В изявлението си в неделя обаче Министерството на финансите на САЩ посочи, че трите компании са намалили прякото и непрякото дялово участие на Дерипаска и са прекъснали контрола му над тях.

Министерството отбеляза, че посочените действия гарантират, че повечето директори в бордовете на компаниите "Ен + Груп" и "Русал" ще бъдат независими директори, включително американци и европейци, които нямат техен бизнес, професионални или семейни връзки с Дерипаска или друго лице, което е обект на наложите от САЩ санкции.

"Компаниите също така се съгласиха пред финансовото министерство с безпрецедентна прозрачност относно техните операции, като предприемат задълбочени изисквания за одит, сертифициране и докладване", се казва в изявлението.

Съгласно сделката на Министерството на финансите, договорена с борда на холдинговата компания "Русал" - "Ен + Груп", Олег Дерипаска намали акциите си под прага от 50%, определен в насоките за санкции на министерството. Друга фирма, контролирана от "Ен +" - енергийна компания JSC EuroSibEnergo - също беше отстранена от черния списък като част от сделката.

Самият Олег Дерипаска обаче остава обект на американските санкции.

Длъжностни лица от администрацията на Тръмп и редица републиканци, които се противопоставиха на усилията за запазване на санкциите, заявиха, че се притесняват от въздействието им върху световната алуминиева индустрия. Те също така казаха, че решението на Дерипаска да намали дяловете си в компаниите, за да не ги контролира повече, показа, че санкциите са сработили.

Ройтерс напомня, че "Русал" е най-големият производител на алуминий в света извън Китай. Санкциите срещу компанията стимулираха търсенето на китайски алуминий, чийто износ скочи през 2018-а година до рекордни нива.

Доналд Тръмп отрича обвиненията за тайни споразумения с Русия, а самата Москва отрече да се е опитвала да повлияе на изборите в САЩ в негова полза въпреки констатацията на американските разузнавателни служби, че това е точно така.

Олег Дерипаска имаше връзки с Пол Манафорт, бивш мениджър на предизборната кампания на Тръмп. В последствие Манафорт се признава за виновен през септември 2018 година за опит за подкупване на свидетел и в заговор срещу САЩ.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че от компанията United Co. Rusal PLC са заявили в понеделник, че нейният председател Жан-Пиер Томас, който беше избрана поста към края на декември, е подал оставка, влязла в сила от 26-и януари, след като е било получено "императивно искане" от правителството на САЩ той да напусне офиса на компанията като една от предпоставките за отмяна на американските санкции.

В отделно съобщение, компанията "Русал" заяви, че контролиращият ѝ акционер "Ен + Груп" е постигнал споразумение с Glencore PLC. Като част от това споразумението, компанията Glencore ще прехвърли 8,75% от дяловете си в "Русал" на "Ен + Груп" в замяна на получаване на 10,55% от разширения акционерен капитал на "Ен +", съобщиха от компанията, цитирана от БНР.

След новината за вдигане на санкциите акциите на компанията United Co. Rusal PLC, търгувани на борсата в Хонконг, поскъпват с 9,4%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg